Boeren bekritiseren beregeningsverbod Hunze en Aa’s
Alleen hoogsalderende gewassen mogen nog worden beregend van het waterschap Hunze en Aa’s. Boeren die de nieuwe regels niet naleven moeten in 2020 rekening houden met een consequentere handhaving van het waterschap door middel van het uitdelen van boetes.
Onduidelijk
Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV) zegt verbijsterd te zijn over het besluit van het waterschap. „Er is niet goed over nagedacht”, zegt hij. „Zo heeft het waterschap niet goed uitgelegd wat zij verstaat onder hoog en laag salderende gewassen. Daar kan voor boeren heel verschillend zijn. Voor boeren in de Flevopolder zijn zetmeelaardappelen laag salderend, terwijl deze voor telers in het Drentsche hoog salderend zijn omdat het een basisgewas is.”
De Jong vindt dat het waterschap tekort door de bocht is geweest om te komen met een dergelijk besluit. „Ik zit ook in het landelijke overleg over het water met de waterschappen en daar is wel een definitie gegeven over laag en hoogsalderende gewassen. Het gaat er natuurlijk om dat er gewerkt wordt met de landelijke verdringingsreeks en welke gewassen als laag salderend worden aangemerkt: voor Drenthe en Veenkoloniën moeten vanuit de akkerbouw zetmeelaardappelen, suikerbieten en uien als hoog salderend worden gezien. Dit houdt in dat gewassen als maïs, granen en grasland in de laag salderende categorie vallen.”
De voorzitter wil duidelijk maken dat de NAV tegen een integraal verbod is op onttrekking van grondwater voor beregening. „Bij een nijpend watertekort moet er een uitzondering worden gemaakt voor éénmalige beregening, zoals voor kieming, oogsten en tegen bijvoorbeeld zonnebrand in met name de fruitteelt”, vindt De Jong.
Laagste stand ooit
Volgens Derk Eimers, woordvoerder van het waterschap Hunze en Aa’s zijn de maatregelen nodig en is het hard nodig om consequent te gaan handhaven in het gebied. „We zien dat de grondwaterstanden de afgelopen twee jaar zomers tot het laagste standen ooit gedaald zijn. Het kan bijvoorbeeld onder de Hondsrug nog jaren duren voor de grondwatervoorraad weer aangevuld is. Qua oppervlaktewater is de situatie zo dat de bovenlopen op de Drentsche Aa zijn droog gevallen. Zuinig omgaan met het water is dus noodzakelijk.”
Per bedrijf kijken
LTO Noord-bestuurder Brenda Timmerman zegt dat boeren in het gebied een groot probleem hebben als de plannen van het waterschap doorgaan zoals voorgesteld. „We willen nog deze maand in gesprek met het waterschap of het nog te bespreken is om het plan aan te passen en een oplossing te vinden waar de boeren mee uit de voeten kunnen.”
Timmerman pleit ervoor om beter te kijken naar hoog en laag salderende gewassen. „Als een boer maar 50 hectare fabrieksaardappelen heeft en verder niets, dan zijn deze aardappelen voor deze boer hoog salderend. Het is verschillend per bedrijf wat hoog of laagsalderend is. Daar moet naar worden gekeken.”
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ellen Meinen