Video: Straaljagers veroorzaken stress bij Drents pluimvee
Mariska Oving plaatste een video op Facebook. „Het raakte ons zo hoe bang onze kippen waren. Ze konden amper buiten zijn en ook binnen in de stal was de herrie verschrikkelijk.” Het oefenen boven Drenthe gebeurt wel vaker maar deze keer bleven de straaljagers de hele dag boven het pluimveebedrijf cirkelen, trokken haakse hoeken en kwamen weer terug, aldus de pluimveehouder.
Paniek
Het bruine koppel, 46 weken oud, was net buiten toen de eerste straaljagers heel laag overvlogen. „Mijn man was aan het aardappelen rooien en zag ze naar beneden duiken. Ze trokken een haakse hoek en kwamen weer over de uitloop terug”, vertelt Oving. De luchtmacht oefent wel vaker in hun regio maar het is nog nooit ze extreem geweest als afgelopen week. De kippen waren net weer rustig, gingen weer naar buiten toen de straaljagers weer terug kwamen.
„Rond de middag keek ik op de site van defensie; zij zijn alleen via een contactformulier of het inspreken van een bandje bereikbaar. Dat heb ik ingesproken maar zeven dagen later nog geen reactie gehad”, zegt de Drentse pluimveehoudster.
Oving had gelukkig weinig extra uitval. Wat de productie doet, is nog even afwachten. „Die reactie zie je vaak later. Het jongste koppel, witte hennen van 25 weken oud, gaat nog niet naar buiten. In de stal vlogen ze tegen het dak op toen de vliegtuigen overvlogen. Dit koppel is op weg naar de topproductie. Dat is voor een kip al een stressvolle periode”, zegt Mariska Oving.
Veel reacties
„Mijn filmpje heeft veel teweeg gebracht. In het dorp, in de supermarkt, overal kreeg ik veel reacties. ‘Hoe is het nu met de kippen’? Iedereen praat tegenwoordig over dierwelzijn en CO2-uitstoot. Deze vliegoefeningen dragen daar niet aan bij. Ik snap dat defensie moet oefenen maar moet het nu zo vaak en zo laag?”, vraagt Mariska Oving zich af.
Het vliegen bleef niet bij een dag. Ook woensdag en donderdag kwamen de straaljagers laag over, Mariska filmde nogmaals. „Het geeft zoveel onrust bij de kippen. Je weet de gevolgen nog niet: lijdt de productie eronder? Krijgen ze secundaire infecties? Ik hoop dat defensie nog reageert. Een dorpsgenoot die het formulier in had gevuld kreeg een reactie dat ze een keer per jaar de klachten bundelen en aanbieden aan de minister. Of dat effect heeft betwijfel ik. Ik hoop dat ze de filmpjes bekijken en zien hoe onze kippen hieronder lijden en dat meenemen in hun oefeningen. Is het noodzakelijk op deze manier?”, besluit Mariska Oving.