Politie onderzoekt vernielingen bij Westerveldse lelietelers

Bovendien wordt personeel uitgescholden en geïntimideerd. Volgens politiewoordvoerder Leo Wassing is nog niet bekend wie de daders zijn. Er wordt onderzoek gedaan. Telers vermoeden dat de steeds hardere acties die worden gevoerd door actievoerders tegen hun bedrijven ermee te maken hebben. Zo spoort de stichting Bollenboos (burgers die zich zorgen maken over de lelieteelt) de gemeente en de provincie Drenthe aan om maatregelen te nemen om de groei van ‘milieubelastende’ lelieteelt tegen te gaan.
Wethouder opgestapt
Al jaren rommelt het in de gemeente Westerveld rondom de lelieteelt. De laatste paar jaar echter vindt lelieteler Henk Joling, die aangifte heeft gedaan, dat de situatie begint te verharden. Naast vernielingen op zijn land is het de verharding ook zichtbaar in de gemeentepolitiek. Onlangs stapte wethouder Wilfried de Jong op omdat hij zich niet kon vinden in het beleid van zijn eigen fractie rondom het bollendossier. De partij wilde te snel zaken als spuitvrije zones regelen, zonder dat duidelijk was welke consequenties heeft voor de gemeente en boeren.
Progressief Westerveld is op zoek gegaan naar een opvolger voor De Jong, maar heeft officieel geen opvolger voorgedragen. Ondertussen zijn de verhoudingen in het College in Westerveld zo verslechterd dat de twee coalitiepartijen, DSSW/SW en Gemeentebelangen het vertrouwen hebben opgezegd in de samenwerking met Progressief Westerveld. Onlangs werd bekend dat hoogleraar Michiel Herweijer als informateur is aangetrokken. Hij mag zich buigen over de crisis die is ontstaan en een oplossing vinden.
Lelieteler Joling uit Westerveld is er niet rouwig om dat Progressief Westerveld niet meer in het college zit. „Die partij is tegen lelietelers. Wat het nu gaat worden is nog niet bekend, slechter kan het niet worden.”
Spuiten
Heet hangijzer zijn de gewasbeschermingsmiddelen die de telers gebruiken en een gevaar zouden kunnen zijn voor de omgeving. In het voorjaar liet burgerinitiatief Meten = Weten een onderzoek uitvoeren naar de invloed van gewasbeschermingsmiddelen in het gebied. Daaruit kwamen 57 verschillende soorten middelen op tien locaties naar voren. Later bleek dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) constateerde dat deze middelen geen bedreiging voor de omwonenden zouden vormen. Slechts negen middelen zouden door de lelietelers worden gebruikt, de ander 48 middelen hebben een andere herkomst.
Maatschap Joling en andere telers zijn ondertussen druk bezig hun bedrijven te verduurzamen. „Oud-waterschapsbestuurder Margot Kool is gevraagd door het ministerie van LNV om hierover te adviseren. Dit plan met ook onze ideeën als sector willen we komend jaar presenteren”, aldus Joling.
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Susan Rexwinkel