Veldleeuwerik stopt per 1 januari 2020
De laatste jaren neemt het aantal deelnemende ketenpartners sterk af. Enkele jaren geleden waren dit er nog 60, nu staat de teller op 37, waarvan een aantal heeft aangekondigd zijn samenwerking te beëindigen. Zo heeft Heineken recent bekendgemaakt per 1 januari 2020 met zijn deelname aan de duurzame brouwgerst te stoppen.
Daarmee nemen de baten van de stichting af. „De huidige structuur en het verdienmodel sluiten niet meer aan op de veranderende manier waarop de keten, sector, maatschappij en overheid tot verduurzaming willen komen in de landbouw. Het einde van het huidige Veldleeuwerik is daarom een onontkoombare conclusie”, schrijft de stichting.
In de afgelopen maanden heeft de stichting alles in het werk gesteld om nieuwe ketenpartners te vinden. Daarbij is ook geprobeerd om de overheid te laten aansluiten, zegt directeur Hedwig Boerrigter. „Daar zijn helaas geen concrete toezeggingen uit voortgekomen.”
Praktijknetwerk voor boeren
Boerrigter noemt het wrang. „We zitten in een wereld die bol staat van transitie en kringlooplandbouw. Veldleeuwerik wordt overal in genoemd als positief voorbeeld. We hebben het belang van een praktijknetwerk voor boeren laten zien en dat wordt door iedereen onderschreven. Kennelijk geldt dat gevoel niet meer als het om geld gaat.” Op zijn website benadrukt de stichting dat het niet failliet is.
De stichting heeft de komende maanden nodig „om alles op een fatsoenlijke manier af te ronden”. Alle bijeenkomsten en activiteiten gaan tot 1 januari 2020 gewoon volgens planning door. Ook worden dit jaar nog alle certificaten verstrekt, zegt Boerrigter.
Kringlooplandbouw
Ook akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit Odoorn (DR), deelnemer aan Veldleeuwerik sinds 2010, vindt het een trieste ontwikkeling. „Vanuit de maatschappij komen wensen naar boven waar wij met Veldleeuwerik op in zijn gesprongen. Maar schijnbaar heeft niemand daar geld voor over. Dat is teleurstellend.” Het einde van Veldleeuwerik staat volgens hem haaks op waar de politiek en de maatschappij met zijn focus op kringlooplandbouw naar toe willen. „Veldleeuwerik sloot hier juist naadloos op aan.” De deelnemende boeren hebben er in de afgelopen jaren veel liefde en tijd in gestoken, zegt hij.
Kennisplatform
Veldleeuwerik is al bijna 18 jaar een kennisplatform van telers, afnemers, toeleveranciers, adviesorganisaties en belangenbehartigers uit heel Nederland dat samen werkt aan een toekomstbestendige voedselproductie. Veldleeuwerik is actief betrokken bij plannen en visies van overheid en sector. De stichting helpt telers met een concreet plan van aanpak om over te stappen op duurzame productie.
De stichting geeft aan er trots op te zijn dat de gezamenlijke inzet binnen Veldleeuwerik van grote betekenis is geweest voor de realisatie en vertaling van het begrip duurzaamheid in de Nederlandse landbouw.
Klimaatneutraal boeren
Eind 2017 zette Veldleeuwerik een stip aan de horizon met zijn ambities voor een verdere verduurzaming van veilige en gezonde voedselproductie. De blik was gericht op klimaatneutraal boeren in 2028. Veldleeuwerik had toen circa 400 akkerbouwers en ruim 50 partners. Anno 2019 staat de teller voor het ledenaantal op 335.
Stem op de poll op Akkerwijzer: Met duurzaamheid is in de akkerbouw geen geld te verdienen
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Karin Bergmans-Elshof
Bron: Stichting Veldleeuwerik