Slachthuis Dokkum doet aangifte tegen NVWA-medewerkers
In een nieuwsitem van RTL Nieuws stellen deze vier medewerkers dat dieren onnodig zouden lijden bij een proef met een mobiel slachthuis, de Mobiele Dodingsunit, zoals het slachthuis het noemt. Deze unit komt naar boeren toe om runderen te slachten die van de wet niet levend vervoerd mogen worden, maar nog wel geslacht mogen worden. Inmiddels zijn er in Noord-Nederland vier van deze units op de weg.
Onnodig lang lijden
„Het is ongekend dat dit gebeurt”, vertelt een NVWA-arts tegen RTL Nieuws. „De dieren kunnen soms niet eens meer staan. Door het mobiele slachthuis stimuleer je dat boeren hun vee niet behandelen, waardoor dieren onnodig lang lijden.” Visser bestrijdt deze beschuldigingen door NVWA. „Voor de acute noodgevallen is er altijd een mobiele slachtwagen stand by”, legt hij uit. „Als de veearts van de boer een noodslachtverklaring afgeeft kunnen deze dieren direct gedood en verbloed worden.” Visser benadrukt verder dat in eerste instantie de veehouder verantwoordelijk is voor het dierenwelzijn van de koe en dat de praktijk uitwijst dat de boer die ook neemt.
Volksgezondheid
Een andere NVWA-medewerker stelt dat alle dieren die bij het mobiele slachthuis aangeboden worden ‘risicodieren’ zijn. „Niet alleen vanwege het dierenwelzijn, maar ook vanwege de volksgezondheid. Ze zijn immers ziek, gewond of hebben een chronische aandoening”, zegt de dierenarts .
Toestemming minister
Slachthuis Dokkum heeft ruim twee jaar gewerkt aan de mobiele slachtunits, in samenspraak met de NVWA en Wageningen University, zo stelt Visser. Eind vorig jaar gaf minister Schouten toestemming voor een proef met vier mobiele slachtauto’s in Noord-Nederland. Tot nu zijn 1.267 dieren in een van de mobiele slachthuizen geslacht.
„Gedurende de proef is nooit vastgesteld door een NVWA-dierenarts dat een dier onnodig geleden heeft”, stelt Visser. „Bovendien is de kritiek van de medewerkers handhaving opmerkelijk, omdat koeien in de mobiele unit alleen geslacht mogen worden na een keuring van een veearts van diezelfde NVWA. Het gebeurt wel vaker dat de divisie handhaving en de divisie keuring van de NVWA niet op een lijn zitten”, zegt Visser. „Wij worden daar nu de dupe van en dat zijn we meer dan beu.”