Het wordt echt kletsnat
Het is nog te vroeg om de kracht en de omvang van het windveld nauwkeurig in te schatten. De verwachte regenhoeveelheden worden bijna elke dag groter, de komende dagen. Dat is wel zeker.
Drijfnatte dinsdag
Zondag kan er in heel Nederland al 20 tot 30 mm regen vallen maar volgende week dinsdag wordt waarschijnlijk echt een drijfnatte dag in heel Nederland met urenlange zware regenval. Wel valt de allermeeste neerslag de komende dagen zoals zo vaak dit groeiseizoen in de kustgebieden. Koud is het niet, voor de tijd van het jaar met minimumtemperaturen tussen 10 tot 15 graden en maximumtemperaturen van 17-18 graden.
Het onvervalste herfstweer hangt samen met een niet aflatende stroom depressies die vanaf de Atlantische Oceaan met een westelijke stroming worden aangevoerd. De neerslagverwachting betekent dat de verdroogde zandgebieden in Oost- en Zuid-Nederland alsnog mogen rekenen op een flinke snee gras in oktober. Ingezaaid grasland en groenbemester hebben goede kans van slagen.
Wereld van verschil in Nederland
De tegenstelling met de kustgebieden wordt extreem groot. Daar is het al het hele groeiseizoen helemaal niet zo droog, blijkt uit de monitoring van de droogte die het KNMI uitvoert. Klik hier om de extreem grote verschillen in de geografische verdeling van het neerslagtekort in Nederland dit groeiseizoen te bekijken.
Ook deze maand is er tot nu toe veel meer regen gevallen in de kustgebieden dan in het binnenland. Plaatselijke viel er in Groningen al meer dan 100 mm regen. Als er de komende dagen 50-100 mm regen bijkomt, kan de regenval in de kustgebieden voor problemen gaan zorgen bij de oogst en wordt tijdelijk opstallen van melkvee noodzaak.
Klik hier om de actuele neerslagverdeling te bekijken.
Restanten Azoren orkaan
Bovendien ziet het er niet naar uit dat de omstandigheden om te oogsten begin oktober aanzienlijk verbeteren. Weliswaar wordt de stroming na de waarschijnlijk drijfnatte dinsdag noordelijk, waardoor het gevoeliger kouder wordt, maar het eerste weekend van oktober dreigt een herhaling te worden van komend weekend. Kletsnat met opnieuw kans op (zware) storm. Dat heeft te maken met de restanten van de orkaan Lorenzo, die begin volgende week de Azoren eilanden in de Atlantische Oceaan aandoet. Vervolgens schetsen de weerkaarten een beeld waarbij de orkaan samen met een andere oceaandepressie verandert in een uiterst omvangrijk lagedrukgebied met zeer lage barometerstanden.