Cursus voor betere samenwerking akkerbouwers en melkveehouders natuurinclusieve landbouw
„We organiseren deze cursus, omdat we merken dat zowel bij SPNA als bij LLF vragen binnenkomen over hoe beide sectoren in een samenwerking een bijdrage aan natuurinclusieve landbouw kunnen leveren”, vertelt Theun Vellinga, programmaleider bij LLF. „De behoefte is er, het ontbreekt nog aan een stukje kennis. We zien goede mogelijkheden om meer natuurinclusief te worden als bedrijven gaan samenwerken.”
Veldbonen
Tijdens de cursus wordt gekeken naar verschillende aspecten van natuurinclusieve landbouw. „Dan gaat het om het belang van een gezonde bodem, om de voordelen van een ruimere vruchtwisseling, bevordering van natuur- en landschapswaarden in de samenwerking, maar ook om de vraag naar lokaal verbouwde eiwitgewassen in de melkveehouderij en de behoefte aan het realiseren van kortere ketens”, aldus Vellinga. „Kijk maar naar het praktijkvoorbeeld van veldbonen als wisselteelt.”
Agrarisch onderzoeker Carina Rietema: „Vanuit de akkerbouw kan een intensievere samenwerking met de melkveehouderij bijdragen aan de natuurinclusieve elementen van zowel het mest- als bodemvraagstuk.”
Cursus
De cursus bestaat uit vijf avonden, waarbij diverse ervaringsexperts aan het woord komen. Deze deskundigen besteden aandacht aan onder meer bodemkwaliteit en -gezondheid, bouwplan en teeltmaatregelen, uitspoeling, gewaskeuze, regionale samenwerking, stroken- en rijpadenteelt, biodiversiteit en economische voor- en nadelen. De cursus wordt afgesloten met een netwerkbijeenkomst. Aanmelden voor de cursus kan hier.