Kwart van Flevolandse boeren haalt ‘bezem door de middelenkast’
In totaal heeft ongeveer een kwart van de Flevolandse boeren (26 procent) deelgenomen aan de actie die van november 2018 tot en met mei 2019 liep. Het streven was 300 (of meer) middelenkasten op te schonen. In totaal zijn er 2.043 boeren en loonwerkers aangeschreven om deel te nemen aan de actie.
Herbiciden
Met name akkerbouwers hebben deelgenomen aan de actie, 415 in totaal. Zij leverden in totaal 16.033 kilogram gewasbeschermingsmiddelen in. De meeste deelnemers kwamen uit de Noordoostpolder (296 deelnemers) en Dronten (121). Volgens het rapport ‘Bezem door de middelenkast Flevoland 2018 – 2019’ van CLM Onderzoek en Advies kwamen de grootste hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen van deelnemers uit deze gemeenten: 12.430 kilogram (Noordoostpolder) en 5.541 kilogram (Dronten).
Bij 56 deelnemers was afvoeren van restanten gewasbeschermingsmiddelen niet nodig. Qua middelen werden vooral herbiciden (38 procent), fungiciden (34 procent) en insecticiden (23 procent) afgevoerd tijdens de bezemactie. Er zijn ook ‘hele oude middelen ingeleverd’, zoals Brabant General Weedkiller (400 kilogram) en DDT.
Actieplan Bodem & Water
Waterschap Zuiderzeeland heeft opdracht gegeven voor de ‘Bezem door de middelenkast’, dit in kader van het Actieplan Bodem & Water. Dit is de Flevolandse uitwerking van Deltaplan Agrarisch Waterbeer. Binnen het actieplan wordt onder meer gewerkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit. CLM Onderzoek en Advies heeft de actie uitgevoerd in samenwerking met de gewasbeschermingshandel. Door deel te nemen aan de actie konden boeren en loonwerkers kosteloos en anoniem verouderde en niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen inleveren.
De bezemactie is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van zowel de provincie Flevoland als Vitens. Waterschap Zuiderzeeland heeft een vergoeding voor de afvoer- en verwerkingskosten ontvangen van Stichting Opruiming Restanten van Landbouwbestrijdingsmiddelen.
Aanbevelingen
Naar aanleiding van de bezemactie in Flevoland worden er een aantal aanbevelingen gedaan in het rapport ‘Bezem door de middelenkast Flevoland 2018 – 2019'. Zo wordt geadviseerd om in Flevoland – maar ook in heel Nederland – ervoor te zorgen dat alle boeren en loonwerkers dezelfde inlevermogelijkheden en kosten hebben wat betreft gewasbeschermingsmiddelen. Dit om zo een ‘laagdrempelige inzameling en afvoer van niet meer toegelaten en verouderde restanten gewasbeschermingsmiddelen voor de lange termijn te realiseren’.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Waterschap Zuiderzeeland
Bron: CLM rapport Bezem door de middelenkast Flevoland