Provincie Groningen blijft bij standpunt, boeren keren terug naar huis
Aanhoudingen
In de middag van 14 oktober zijn er twee mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tijdens het boerenprotest in Groningen. Een van deze mannen is Arjen Schuiling, akkerbouwer en paardenpensionhouder uit Tynaarlo (DR). Schuiling was bestuurslid van Farmers Defence Force en Agractie en is aangehouden omdat hij bijrijder was van de trekker die de hekken omver reed voor het provinciehuis. De identiteit van de bestuurder zelf is nog niet bekend. Volgens de politie is hier nog onderzoek naar gaande. De andere man die aangehouden is, is een 39-jarige man uit gemeente Midden-Groningen die met een trekker de deur van het provinciehuis forceerde.
Verdachten
De politie in Groningen doet onderzoek naar twee incidenten maandagmiddag. Een bestuurder van een trekker reed meerdere hekken omver aan de Vismarkt. Een andere bestuurder vernielde met een trekker de deur van het provinciehuis. De politie verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
Boeren naar huis
De protesterende boeren zijn met hun trekker naar huis gekeerd. Dinsdag gaat het overleg tussen boeren en provinciebestuur verder over de latente ruimte in de vergunningen. De Commissaris van de Koningin René Paas heeft zijn afkeuring uitgesproken over het geweld van boeren en het binnendringen van het provinciehuis.
Groningen heeft de stikstofregels niet ingetrokken. Er blijft ruimte voor bedrijven voor uitbreiding, stelt gedeputeerde Henk Staghouwer. Hij laat weten dat het totaal van de economie van belang is en dat het maandag niet alleen om stikstof ging, maar over meerdere zaken. Hij zegt dat protesteren een democratisch recht is.
Politici keuren binnendringen provinciehuis af
Landelijke politie laten hun afkeuring weten over het forceren van de deuren van het provinciehuis in Groningen.
Demonstrant aangehouden
Volgens de politie is in de omgeving van het provinciehuis een van de demonstranten aangehouden die met een trekker zou zijn ingereden op een van de politiepaarden.
De politie laat in een tweet weten dat ze gaat ingrijpen bij de boerenactie in Groningen. Het openbreken van de deur van het provinciehuis gaat de driekhoek - burgemeester, politie en officier van Jusitie - te ver. Mogelijk komt de mobiele eenheid in actie.
Met een trekker wordt de deur van het provinciehuis in Groningen geforceerd. Boeren dringen vervolgens naar binnen. In een tweet laat de politie weten dat bij het binnendringen van het provinciehuis een politieagent met de wapenstok een klap heeft uitgedeeld aan een demonstrant, waardoor deze gewond is geraakt. De actievoerder is daarvoor behandeld door ambulancepersoneel.
Provinciehuis ontruimd
Het provinciehuis is ontruimd. De medewerkers zijn naar huis gestuurd. Vijftig tot zestig trekkers zouden vanuit Assen onderweg zijn naar Groningen. Ondertussen knalt een gaskanon in de omgeving van het provinciehuis.
Het ultimatum is afgelopen
Het ultimatum dat de boeren aan het provinciebestuur heeft gesteld van 15.00 uur is afgelopen. Actieleider Ate Kuiper heeft overleg gehad met het provinciebestuur. Hij zegt dat ze nog op een reactie Staghouwer wachten. Kuiper zegt tegen de boeren dat het verstandig is om te blijven en dat voorlopig geen ME komt. „We gaan niet weg zonder antwoord, zelfs als we moeten overnachten. Maar veiligheid voor iedereen moet voorop staan.”
Boeren dreigen deur provinciehuis te rammen
Als niet snel duidelijkheid komt, zeggen boeren de deur van het provinciehuis te rammen met een trekker. Gedeputeerde Staghouwer laat zich niet zien. Om hun ongenoegen te uiten gooien boeren eieren naar het provinciehuis.
Boeren uit Drenthe op weg naar Groningen
De jonge boer Bas van der Meide uit Uithuizen is samen met vrienden naar het provinciehuis in Groningen gekomen om te protesteren tegen het provinciaal stikstofbeleid. Zij gaan niet weg zonder toezegging van gedeputeerde Henk Staghouwer. „Het is onze toekomst, ik vind klimaat en milieu ook belangrijk, maar niet ten koste van de landbouw. We hebben al heel veel. Duurzame maatregelen genomen, om te overleven moet consument ook meer betalen”, vertelt Van der Meide.
Het provinciebestuur in Groningen is nog in beraad. Boeren uit Drenthe zijn op weg naar Groningen om collega’s te ondersteunen. Boeren rijden met hun trekkers om een politieblokkade heen. De politie zegt dat er geen houden meer aan is en laat meer trekkers toe. Het is druk. Boeren staan op Vismarkt, grote Markt en Martinikerkhof. De gehele kern van Groningen is door boeren bezet.
In Groningen wordt grimmig. De politie deelt klappen uit. Rake klappen. Er waren boeren die naar binnen wilden.
Landbouworganisatie LTO Noord heeft landelijk zo'n 14.000 leden opgeroepen om te protesteren in het hele land. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft zich erbij aangesloten. Bij het provinciehuis willen de boeren aan gedeputeerde Henk Staghouwer een petitie overhandigen. Een ander doel is om de provincie nadrukkelijk niet mee te laten doen aan de nieuwe beleidsregels van de gezamenlijke provincies voor het verlenen van vergunningen op de grond van de Wet Natuurbescherming. Concreet betekent dit dat voor activiteiten waarbij geen sprake is van een stikstoftoename weer vergunningen verleend kunnen worden. Het kabinet heeft de provincie een regierol toebedeeld voor een gebiedsgerichte aanpak van de stikstofproblematiek. Over de verdere invulling zijn de provincies nu in overleg met het kabinet.
'We pikken het niet'
‘De grens is bereikt’, staat te lezen in de petitie. ‘Ons ongenoegen is groot en we voelen ons geslachtofferd en geschoffeerd. En we zijn hier vandaag om het nog een keer duidelijk te maken. Dat we hier met zoveel boeren zijn is een niet te mis verstaan signaal hoe diep we zijn geraakt door de gebeurtenissen de laatste dagen en weten. Ook uw provincie heeft gemeend beleidsregels op te stellen die het eigendomsrecht en daarmee het voortbestaan van de landbouwsector ernstig in gevaar brengen. Dat pikken we niet. Het is het zoveelste voorbeeld van onzorgvuldig bestuur en beleid dat ons alle perspectief ontneemt.’
Voorwaarden
In de petitie stellen de boeren mee te willen doen aan een realistisch stikstofbeleid waarbij naast natuur, burgers kunne wonen, bedrijven kunne draaien en auto’s kunnen rijden. Er worden in de petitie een aantal voorwaarden gesteld: ‘Geen gedwongen generieke krimp, maar een gebiedsaanpak waarin ruimte is voor landbouw, wonen, werken en verkeer. Geen stikstofslot op ´verwaarloosde emissie, ver van natuurgebieden. Daarvoor is een drempelwaarden, minimaal 1 mol, nodig waarbij projecten met een kleine uitstoot door kunnen gaan. Reductie door stikstof door innovatie.
Nederlandse poldernuchterheid. Door de natuur waarop talloze natuurgebieden zijn aangewezen zit Nederland op slot. Duizenden bedrijven rondom natuurgebieden zullen moeten wijken. Een onacceptabele situatie, die de economie ontwricht en een leeg landschap overblijft.’
Ate Kuipers, bestuurder Nederlandse Melkveehouders Vakbond spreekt voor de deuren van provinciehuis de boeren toe
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Anjo de Haan, Ellis van Wees