Fotoserie: Drenthe trekt beleidsregels stikstof in
De protesterende boeren riepen veelvuldig dat de beleidsregels ingetrokken moesten worden. Ook Jan Bloemerts van LTO Noord was absoluut niet tevreden met de eerste reactie van gedeputeerde Jumelet. Bloemerts: „Opschorten van de regels is niet het antwoord waar wij wat mee kunnen. Jumelet gaf daarop uitleg over wat er bedoeld wordt met ‘opschorten’: „We stellen het besluit uit totdat er wat beters ligt. Beleidsregels zijn dus van tafel totdat we een betere oplossing hebben.” De gedeputeerde wil daarvoor om tafel met boeren(organisaties). Commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, vult aan: „In het collegeprogramma staat dat we niet verder willen gaan dan Rijksoverheid. We gaan samen met u zorgen voor betere beleidsregels.”
Teleurgesteld
Boeren bij het provinciehuis bleven echter roepen om het intrekken van de beleidsregels. Er kwam veel boegeroep vanuit de massa. Bloemerts en DAJK-voorzitter Roy Meijer gingen hierna in overleg met Jumelet en vroegen om een moment van rust. Melkveehouder Cees Pieter van Burgsteden was ook aanwezig bij het protest en vertelde teleurgesteld te zijn in de woorden van de gedeputeerde. „Het is wel bijzonder teleurstellend dat de provincie zegt ‘we schorten iets op’ terwijl andere provincies al hebben gezegd ‘we trekken het in’. En volgens mij moeten ze daar ook dezelfde lijn in trekken: begin met intrekken en ga daarna opnieuw opbouwen. Dat is volgens mij de route die ze nu moeten nemen.”
Na het overleg met Bloemerts en Meijer maakte de gedeputeerde Jumelet bekend toch de beleidsregels in te trekken. Deze woorden werden met luid gejuich ontvangen door de boeren bij het provinciehuis.
Petitie
Tijdens het protest werd de petitie ‘de grens is bereikt’ van LTO Noord voorgelezen. Bloemerts: „Ons ongenoegen is groot en we voelen ons geslachtofferd en geschoffeerd.” Verder stelde hij dat boeren bij willen blijven dragen aan een ‘realistisch stikstofbeleid waarbij naast natuur burgers kunnen wonen, bedrijven kunnen draaien en auto's kunnen rijden’. „Beleid waarbij boeren die dat willen kunnen blijven boeren”, aldus Bloemerts. De petitie werd aangeboden aan de gedeputeerde.
In de petitie wordt een aantal voorwaarden genoemd waaraan beleid volgens LTO Noord moet voldoen. Zo stelt de land- en tuinbouworganisatie dat er geen sprake van gedwongen generieke krimp moet zijn, maar dat er een gebiedsgerichte aanpak is waarin ruimte is voor landbouw, wonen, werken en verkeer. Andere voorwaarden die in de petitie worden gesteld zijn geen stikstofslot op verwaarloosbare emissies en dat beleid gestoeld moet zijn op metingen.
Verschil tussen ‘opschorten’ en ‘intrekken’
Na afloop van het protest gaf DAJK-voorzitter Roy Meijer aan 'dik tevreden' te zijn. „Dit heeft de achterban gedaan, laten we eerlijk wezen. Dit hebben de boeren met elkaar gedaan. Doordat zij hier zijn, is dit gebeurd. De provincie heeft ingezien dat ze het met ons moeten doen en niet over ons.” Hij duidde ook wat volgens hem het verschil is tussen ‘opschorten’ en ‘intrekken’: „Als je het opschort zeg je ‘we doen het nu even niet en later komt het weer’. En als je het hebt over intrekken zeg je ‘ik ben het er niet mee eens, hier moeten weer opnieuw voor naar de tekentafel’. Ik verwacht dat we op de korte termijn hierover met elkaar gaan praten.”
Volgens Bloemerts is het doel waarmee dit protest is georganiseerd, bereikt. „Wij vinden niet dat we moeten puzzelen met woorden. Als we hetzelfde bedoelen dan moeten we dat ook uitspreken. De beleidsregels zijn ingetrokken, dat is hetgeen waarvoor we hier vandaag stonden. Wat ons betreft is dit in Drenthe het hoogst haalbare. Donderdag gaat de Tweede Kamer praten en daar willen wij ook dat het gezond boerenverstand de boventoon gaat voeren.”
Gedeputeerde Jumelet stelt na afloop van het protest dat het belangrijk is hoe dingen worden verwoord. Hij doelt hiermee op het gebruik van ‘opschorten’ en ‘intrekken’. „We bedoelen in onze beleving hetzelfde. Het blijkt maar weer dat het belangrijk is hoe je dingen zegt. Het enige woord dat hier blijkbaar telt, is ‘intrekken’. Maar belangrijk is, en daar moeten mensen zich ook van bewust zijn: er moeten vergunningen worden verleend. En als dat op korte termijn weer kan dan zouden we geholpen zijn.” Bij sommige boeren leeft de angst dat vergunningen worden ingetrokken. De gedeputeerde weerlegt dit. „Dat is een groot misverstand. Wij weten dat dat leeft onder boeren. Vergunningen die van rechtswege zijn afgegeven zijn rechtsgeldig. Die kun je niet zo maar afnemen.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek