Na het weekend mogelijk gunstig oogstweer
Het heeft er alle schijn van dat begin volgende week de straalstroom die de depressietrein in stand houdt in ieder geval tijdelijk wordt onderbroken. Voor het eerst sinds lange tijd stijgt de barometer dan naar waarden van 1025 mbar, zoals het er nu uitziet. Dat biedt perspectief voor aardappeltelers die noodgedwongen al weken wachten op aanhoudend droog weer. Ook biedt het kansen om de gestaag groeiende voorraad gras in de wei redelijk droog in de kuil te krijgen, zonder hoge boterzuurgehalte.
Eerst nog iedere dag regen
Voor het zover is, volgt er eerst nog een serie regenachtige dagen, met maximumtemperaturen die rond de 15 graden schommelen. Tot nu toe viel het deze week tegen met de aaneengesloten droge periodes met droog weer en zonneschijn, langer dan 24 uur. Alleen in delen van Oost-Brabant en Limburg heeft het dagenlang helemaal niet geregend. In Noord- en West-Nederland is sinds vrijdagavond enkele tientallen millimeters regen gevallen maar de verwachte 50 mm bleef uit, uitgezonderd enkele plaatsen in Noordwest-Friesland.
Klik hier om de geografische verdeling van de regen tot nu toe deze maand te bekijken.
Het precieze ritme en de intensiteit van regenperioden en droge perioden met zonneschijn was moeilijk in te schatten en dat is ook de komende dagen het geval. Vanaf woensdag domineert een frontensysteem behorend bij een uitgebreid lagedrukgebied ten noorden van Schotland. Woensdagochtend kan in het oosten de zon nog af en toe af en toe schijnen. Daarna is het dagenlang een komen en gaan van regengebieden, al worden er geen grote hoeveelheden verwacht. Zware buien en veel wind komt er niet in de verwachting voor. Het kan op sommige plaatsen 24 uur aaneengesloten helemaal droog blijven, maar wanneer precies is moeilijk aan te geven.
Natte herfst
Door het regenachtige herfstweer sinds 1 september is de meteorologische herfst tot nu toe in grote delen van Nederland natter verlopen dan normaal. De verschillen tussen de kustgebieden en het binnenland zijn groot, maar dat is vanwege het effect van het warme zeewater niet ongebruikelijk. Het is een tijdje geleden dat er meerdere maanden achter elkaar meer regen valt dan gemiddeld. In 2017 was het met ongeveer 172 millimeter in de Bilt nog natter dan dit jaar (164mm). De natste herfst uit de recente geschiedenis dateert uit 1998, toen er in de Bilt maar liefst 430 mm regen viel in drie maanden tijd.