Vogelvrij
Column: De wereld om mij heen stond en staat behoorlijk op zijn kop
Ondertussen, na een jaar gedoe, hebben we data en rekenmodellen van het RIVM gekregen nadat ze al een week hadden geroepen dat alles al beschikbaar en transparant was. Het was toch echt eind donderdagmiddag 10 oktober voordat we deze mochten ontvangen. En ja, het RIVM werd na ontvangst van schrijven van advocaat plots heel actief met het online zetten van data en rekenmodellen. Althans, stukjes en beetjes en niet de relevante stukken. Dus daar kunnen mensen niet veel mee.
Verdriet
Afgelopen weken waren veel acties in voorbereiding door diverse organisaties en mensen, en inmiddels worden de eerste prille resultaten geboekt en geclaimd. Er wordt ook knetterhard gewerkt door mensen die je niet logischerwijs in één team zou verwachten. Wie weet ooit meer daarover in een volgende column.
Ondertussen besloot maandagavond 7 oktober mijn oudste zus dat ze te moe was om verder te gaan. Ook dat geeft dan weer bijzondere momenten, deels verdrietig maar deels ook mooie momenten, met familie en diegene die je nabij staan. Ook merk je dat de mensen met wie je al een aantal jaren samen mag werken tot enorme steun zijn. Dat geeft energie en inspiratie om het verdriet een plek te geven.
Excretienormen
Het mooie nieuws was dat de excretienormen worden aangepast. Natuurlijk onder voorbehoud, maar toch. Velen claimen dit als resultaat van onderhandelingen. Over feiten kun je niet onderhandelen dus dat is wel bijzonder dat die claim wordt gelegd.
Op 25 maart had het Mesdagfonds een bespreking met Annie de Veer, toen nog werkzaam bij de WUR. Sinds heel kort is ze directeur Strategie Kennis en Innovatie bij LNV. Annie heb ik gevraagd om de excretienormen te laten onderzoeken en samen met haar mensen te bedenken hoe we de uitkomst daarvan in de aanpassingen van de normen konden realiseren. Gert van Duinkerken en zijn team hebben diepgravend onderzoek gedaan en een rapport opgeleverd. Het rapport bevat veel, maar geen schreeuwende conclusies dat het allemaal fout is wat er tot nu toe ligt.
Niet voor eigen roem
De onderzoekers gingen niet voor eigen roem, maar voor resultaat. Ze wisten dat van de daken roepen dat collega’s al een aantal jaren fout zitten, niet tot het gewenste resultaat zou gaan leiden. Gert van Duinkerken, Ronald van Zom en Gerrit Kasper dank voor jullie werk voor het Mesdagfonds en het fraaie resultaat, namelijk miljoenen euro’s kostenbesparing voor de melkveehouderij vanwege de feiten op een rij. Anderen zijn gaan ploegen met jullie kalf. Dat is helaas vaak het lot van werk achter de schermen. Het succes heeft vele vaders dit succes één moeder en drie vaders.
Carola Schouten, je hebt een heel kundige directeur Strategie, Kennis en Innovatie. Gratis tip van mij: luister een beetje naar haar. Het is één van de weinigen binnen je club die nog een beetje verstand heeft van wat er echt gebeurt op de boerderij.
Tekst: Jan Cees Vogelaar
Beeld: Ellen Meinen