Beregeningsverbod Drentsche Aa: grote gevolgen voor hoog salderende gewassen
Waterschap Hunze en Aa’s heeft aangekondigd om in 2020 consequenter te gaan handhaven op de formele regels voor het beregenen vanuit grondwater in het Drentsche Aa-gebied. Beregenen uit grondwater in het Drentsche Aa-gebied is alleen toegestaan voor de teelt van hoogsalderende gewassen. Voor de teeltplannen van 2020 moeten boeren in het Drentsche Aa-gebied rekening houden met beperkingen. Zo werd in het verleden niet consequent gehandhaafd op de formele regels rond beregenen vanuit grondwater voor het Drentsche Aa-gebied. Het waterschap had op het gebied van handhaving andere prioriteiten. In 2019 startte het waterschap middenin het droogteseizoen op een minder gelukkig moment met handhaving van de regels. Vanaf 2020 controleert het waterschap vanaf de start van het seizoen op naleving van de formele regels.
Hoogsalderende gewassen
Volgens LTO Noord wil Waterschap Hunze en Aa’s komend jaar alle beregening in het gebied opschorten zodra het grondwater onder een bepaald minimum peil zakt. Dat betekent dat boeren ook hoogsalderende gewassen als aardappelen en bloembollen niet meer mogen beregenen. Volgens LTO Noord zorgde afgelopen zomer het plotselinge einde van het gedoogbeleid tot veel onrust in het gebied. Alleen ‘s nachts beregenen werd nog toegestaan. Ook die optie verdwijnt met het nieuwe waterschapsbeleid. LTO Noord onderzoekt of het zin heeft juridische stappen te ondernemen tegen het beregeningsverbod in het Drentsche Aa-gebied.
Gewoonterecht
Afgelopen week voerde LTO Noord overleg met het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa’s. Dat zegt te handelen conform het keurbesluit. LTO Noord zegt dat dit klopt, maar er is volgens de standsorganisatie ook nog zoiets als gewoonterecht en precedentwerking. LTO Noord gaat nu uitzoeken of dat kans maakt om voor de rechter stand te houden.
Door de twee opeenvolgende droge zomers daalde het grondwaterpeil in het Drentsche Aa-gebied zomers fors. Toch vindt LTO Noord dat boeren recht hebben op zo veel mogelijk zekerheid in hun bedrijfsvoering. LTO Noord onderstreept dat de mogelijkheid tot beregenen jarenlang is toegestaan. Dit kan niet zomaar worden afgepakt.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: LTO Noord, Waterschap Hunze