Melkveehouders accepteren FrieslandCampina voorstellen en werkwijze niet langer
Onlangs presenteerde FrieslandCampina het plan om het melkgeldregelement vanaf 2020 voor drie jaar aan te passen. Zo wil de coöperatie onder meer dubbele toeslagen (voor vlog, duurzaamheid en weidegang) van de referentiebedrijven uit de garantieprijs schrappen. Dit is tegen het zere been van vele melkveehouders. Tijdens de ledenvergadering in Mijdrecht las melkveehouder W. van der Vaart namens 15 leden een statement voor. Deze is vervolgens door 70 leden op een handtekeningenlijst onderschreven en op Facebook geplaatst.
Halve waarheden
In het statement stellen de melkveehouders dat voor hun de maat vol is en ze de voorstellen en werkwijze van de directie niet langer accepteren. Ze beschuldigen de RFC directie van het verkondigen van halve waarheden. Verder vinden zij dat de strategische keuzes keer op keer ernstig falen.
Melkgeld
Volgens de leden uit de regio Utrecht is, bij eerdere besprekingen over het melkgeldregelement, steeds toegezegd dat door meer te reserveren de winst hoger zou worden en daardoor de veehouders netto minimaal het gelijke zouden ontvangen. Van der Vaart: „Het gaat echter jaar op jaar slechter. Afgelopen jaren is de winst kunstmatig opgekrikt met de verkoop van Riedel en Creamy Creation. Verschuilen achter de brand van Gerkesklooster of in Nigeria is onzin. Die zijn afgedekt door de verzekering. De deelnemingen in het Chinese Hussian en het Pakistaanse Engro kosten RFC bakken vol geld, zonder dat iemand verantwoordelijkheid neemt. De grote reorganisatie en directie wisselingen hebben nog steeds geen verbetering gebracht. De interim-uitkering was immers matig. En de pas afgegeven winstwaarschuwing is wederom een bewijs van falen.”
Bedroevend
De 70 RFC leden op de vergadering in Mijdrecht vinden de huidige voorstellen om melkgeldreglement te wijzigen bedroevend. De verhoging met 30 procent van de vaste kosten coöperatieve zaken is in hun ogen niet uit te leggen. Ze stellen daar tegenover dat keihard bezuinigen een rechtvaardigere oplossing is dan alleen de kosten te laten stijgen om deze vervolgens af te wentelen op een steeds kleinere groep. De leden zien het aanpassen van de gehaltes als iets dat er even snel door heen moet worden gedrukt. Het aanpassen van melkmandje met een lager aandeel Cono en Vreugdehil erin, rekent in hun ogen wel heel goedkoop naar onderneming toe.
Garantieprijsbepaling
Een ander duidelijk punt van kritiek bij de leden is dat de directie, onder het mom van transparantie, de garantieprijs wil gaan aanpassen. Volgens de directie leidt dit uiteindelijk tot meer winst, wat grotendeels in dode hand gaat. In de ogen van de kritische leden bijeen in Mijdrecht gaat de directie hierbij voorbij aan enkele belangrijke punten. Zo wordt volgens deze leden veel melk verkocht voor de Garantieprijs + een vaste toeslag. Bij een verlaging van de garantieprijs stijgt de winst helemaal niet, maar dalen de opbrengsten juist even hard mee. Daarnaast baseren veel zuivelverwerkers hun melkprijs op de RFC garantieprijs. Bij een daling van deze garantieprijs, passen de referentiebedrijven hun prijzen ook naar beneden bij. En juist die bedrijven zitten in het RFC mandje van de garantieprijsbepaling. Het gevolg: de RFC prijs daalt wederom. De leden voorspellen zo een neerwaartse spiraal voor de hele sector!
Meer kosten
Volgens de directie zou de garantieprijsaanpassing de leden 0,8 cent per liter kosten. Volgens de leden in Mijdrecht aanwezige leden vergeet de directie daarbij andere aspecten te benoemen, waardoor het de leden veel meer dan 1 cent per liter gaat kosten. „Bij een gemiddeld RFC bedrijf is dat 8.500 euro per jaar, een kwart van het gezinsinkomen.” De leden onderstrepen dat met dit voorstel de huidige generatie niks te eten heeft en niet zal overleven. Een discussie over andere soort voorstellen is voor de kritische leden niet aan de orde. Eerst willen ze helder hebben hoe al het geld binnen RFC verdwijnt en ze willen duidelijkheid over het echte probleem binnen RFC. „Als u geen open kaart speelt en uw huiswerk niet doet om het echte probleem te vinden en op te lossen , is er vanuit onze groep leden geen ondersteuning en begrip om ook maar iets te doen aan de garantieprijs of anderszins geld in RFC te steken. Bestuur, nu kunt u dit voorstel nog intrekken. Doet u dit niet dan roepoen wij de ledenraad op dit voorstel eind december weg te stemmen. U wil toch niet de verantwoordelijkheid dragen over het afnemen van ruim 25 procent van het netto inkomen van ons melkveehouders?!” aldus melkveehouder W. van der Vaart tijdens de ledenvergadering in Mijdrecht. In eerste instantie sprak hij namens 15 leden, later werd dit door 70 aanwezige leden ondertekend.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Eigen verslaggeving