Arrestatie boer aanleiding voor blokkade politiebureau
Het politiebureau aan de Hooiweg in Zuidhorn is maandagavond anderhalf uur vastgezet door circa 100 boeren met 50 tractoren. Niemand kon het bureau in of uit. De boeren wilden daarmee hun ongenoegen uiten over de arrestatie van een 54-jarige collega uit Niezijl. Hij zou eerder die dag twee rechercheurs belet hebben zijn woning te verlaten. Die hadden de boer opgezocht om hem te horen in het kader van een lopend onderzoek. „In plaats om aan het onderzoek mee te werken, heeft hij deze twee collega's belet de woning te verlaten”, zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer tegen RTV Noord. „Hij duwde een van hen aan de kant, toen die de deur open wilde doen. Uiteindelijk zijn andere politieagenten naar het huis gegaan en konden de twee het huis verlaten. Het tweetal heeft aangifte gedaan van vrijheidsberoving.
Aanrijding paard
De politie wil niet zeggen waarover het betreffende onderzoek gaat. In verschillende boerengroepen op sociale media wordt gezegd dat het gaat om de boer die tijdens het boerenprotest in Groningen een politiepaard aanreed. Aanwezigen verklaarden tegenover RTV Noord dat de opgepakte boer de stiefvader is van de 28-jarige boer die verdachte is van de bewuste aanrijding. De man wordt ervan verdacht dat hij tijdens deze actie met zijn tractor opzettelijk op een politiepaard was ingereden. Het paard werd die middag bereden door een vrouwelijk agent die later aangifte deed tegen de trekkerbestuurder.
Mobiele eenheid
Volgens De Stentor kwamen twee rechercheurs maandagmorgen naar de boerderij van de verdachte om de bewuste tractor aan een onderzoek te onderwerpen. Op dat moment was de 28-jarige niet thuis. Zijn stiefvader liet de rechercheurs binnen. Hij zou hen duidelijk hebben gemaakt dat de bewuste tractor eigendom was van een collega. Om die reden kon de tractor niet aan een inspectie worden onderworpen. Doordat de stiefvader voor de deur ging staan voelden de twee rechercheurs zich door hem ‘gegijzeld’. Via een portofoon waarschuwden ze het politiebureau. Met meerdere voertuigen kwam politiemensen vervolgens naar de boerderij om hun collega’s te bevrijden.
Tegen de avond kwam de ME naar de boerderij om de stiefvader vanwege het ‘gijzel-incident’ in de boeien te slaan. „De ME kwam met een man of tien naar de boerderij om onze collega te arresteren”, zegt Piet Postma uit Oldekerk tegen De Stentor. „Zoveel machtsvertoon konden wij niet over ons heen laten gaan. We hebben hiervan onmiddellijk melding gemaakt op onze boerenapp. Met de protestactie laten we zien dat we als boeren als één man achter onze opgepakte collega staan”, onderstreept Postma in De Stentor.
Gesprek
Om half negen vertrokken de boze boeren vanuit Niezijl. Onderweg naar Zuidhorn sloten tientallen collega’s zich met tractoren en ander zwaar materieel bij de protestcolonne aan. In de loop van de avond is de politie in gesprek gegaan met de vrouw van de opgepakte boer en een boerendelegatie. Na anderhalf uur besloten de boeren de actie te staken en weer naar huis te gaan. „We hebben ons punt gemaakt. De boodschap is overgekomen. En we willen het wel vredig houden”, aldus de actievoerders tegenover RTV Noord.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: RTV Noord
Bronnen: RTV Noord, De Stentor, Twitter