Drentse pluimveehouder mag ondanks stikstofdiscussie uitbreiden van raad
Een meerderheid (14 voor, 7 tegen) van de raad in gemeente Midden-Drenthe stemde donderdag voor aanpassing van het bestemmingsplan, dat nodig was voor de uitbreiding van het pluimveebedrijf. De agrarisch ondernemer is al ruim drie jaar bezig met zijn plannen voor een derde stal, weet ook wethouder Jan Schipper. „Dit bedrijf heeft ruim een jaar geleden al een NB-vergunning aangevraagd. Het voldoet aan alle wettelijke eisen, dus wij zien geen enkele aanleiding om dit moment te zeggen dat het niet kan.”
Stikstof
Echter spitste de discussie in de raadszaal zich al gauw toe op de stikstofproblematiek. Dat was ook de reden dat Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork, D66, GroenLinks en de helft van PvdA tegen de uitbreiding van het pluimveebedrijf heeft gestemd. Raadslid Jannes Kerssies van Gemeentebelangen vindt dat echter niet gepast: „Het is hier niet de plek om de discussie te voeren over landelijk beleid.”
‘Economisch belang’
D66 denkt volgens raadslid Harma van der Roest dat het de pluimveehouder alleen om economisch gewin gaat. „Het college stelt in een brief aan de commissie dat het gaat om de vraag van de consument met betrekking tot dierenwelzijn. Volgens ons gaat het hier alleen om economisch belang. Laten we daar eerlijk over zijn. Er kan voor deze eieren een hogere prijs en dus hogere marge gevraagd worden.”
Volgens de GroenLinks-fractie kan er geen kip meer bij in Hijken. „Landelijk gezien hebben we al veel te veel kippen, ook in Hijken hebben we al meer dan voldoende kippen”, zegt Rudie Weima. „Op termijn zal de kippenstand en de hele veeteeltstand naar beneden moeten.” Hij geeft de pluimveehouder in kwestie dan ook nog ‘het advies’ om het niet toe doen, omdat ‘de kans dat de investering zal renderen niet zo heel erg groot is’.
Voldoet aan regels
Maar de meerderheid van de gemeenteraad gunt de boer wel een uitbreiding van zijn bedrijf, omdat hij al zo lang bezig is met de voorbereiding en plannen. „Vorig hebben we tegen twee kippenbedrijven ook ‘ja’ gezegd, als we nu ‘nee’ zouden zeggen is dat niet geloofwaardig”, zegt CDA’er Marinus Louissen. „De gronden waar we toen ‘ja’ gezegd hebben, die gelden nu nog. Er is goed meegedacht met de ondernemer en het voldoet aan de regelgeving.”
Henk Heideveld van ChristenUnie sluit zich bij Louissen aan: „Wij zouden het onbehoorlijk als we tegen dit voorstel zouden stemmen, ook gezien het heel traject wat deze persoon al doorlopen heeft en de kosten die al gemaakt zijn om tot dit punt te komen.” We wil deze partij in de toekomst goed kijken naar beslissingen op het gebied van uitbreidingen in de agrarische sector, met het oog op de stikstofcrisis.