Tariefstijging Drents Overijsselse Delta onvermijdelijk
De Hoge Raad deed eind 2018 een uitspraak in de rechtszaak tussen provincie Flevoland en waterschap Zuiderzeeland met deze conclusie. De uitspraak wordt landelijk uitgerold. Hierdoor moet de landbouw in het werkgebied van DOD 350.000 tot 375.000 euro extra ophoesten. Eigenlijk had het beleid 2019 al doorgevoerd moeten worden, maar DOD besloot, mede doordat de uitspraak vlak voor de jaarwisseling plaatsvond, om het beleid een jaar uit te stellen.
Kostentoedeling
„Het was mooi geweest als de tariefstijging niet nodig was,” zegt Pereboom. „Maar we kunnen dit niet aanvechten vanuit het waterschap.” Een knop waar DOD wel aan zou kunnen draaien om de tariefstijging in de toekomst weer tegen te gaan, is de kostentoedeling te buigen in het voordeel van de boeren. De kostentoedeling is een beleid dat het bestuur van het waterschap een keer in de vijf jaar vaststelt waarin staat hoeveel procent bijvoorbeeld ingezetenen moeten bijdragen aan de inkomsten van het waterschap. Momenteel is dat 35 procent. Mocht dat stijgen, biedt dat een mogelijkheid dat boeren minder hoeven in te leggen.
„Maar dat is geen garantie. De kostentoedeling berust op bestuurlijke visie. Het is niet vanzelfsprekend dat het bestuur in het voordeel van de boer besluit. Wellicht magen ze zelfs hele andere keuzes,” hint Pereboom dat ook een toekomstige verdere tariefstijging mogelijk is voor boeren. Het overleg over een nieuwe kostentoedeling zal eind eerste kwartaal, begin tweede kwartaal van 2020 plaatsvinden (maart, april, mei). Dit nieuwe beleid moet 2021 van kracht gaan.
Regen in de drup
Ook Frits Timmerman, fractievoorzitter Ongebouwd van DOD, zegt teleurgesteld te zijn in de gedwongen tariefverhoging voor de boeren. „Het is heel vervelend en we zijn het er ook mee oneens dat ongebouwd nu opdraait voor de bermen. Die horen bij de wegen. De waterschappen dachten dat ze dat goed voor elkaar hadden bij de rechtszaak van Zuiderzeeland tegen de provincie, maar de rechter besloot anders. We hebben verloren en dan kan je geen kant op.”
Het naar voren halen van de kostentoedeling lijkt geen optie volgens Timmerman, „We zijn druk bezig met de kostentoedeling, maar dat is niet bepaald iets wat je van de een op de andere dag doet. Het is zeer waarschijnlijk dat de kostentoedeling, inderdaad, rond het eind van het eerste kwartaal zal plaatsvinden. 2021 moet de nieuwe kostentoedeling van kracht zijn en we willen in ieder geval niet wachten tot het laatste kwartaal voor er duidelijk is. Ook de aanpassing van het belastingstelsel speelt nog altijd en dat moeten we ook meenemen in de kostentoedeling. We moeten niet van de regen in de drup raken.”
Bijleggen
Graag zou Timmerman zien dat de gemeenten en provincies meer gaan bijdragen aan de inkomsten van het waterschap. Zo zouden zij te weinig betalen voor de wegen. Helemaal nu ook de lasten voor de bermen eraf zijn. „Die wegen hebben een grote waarde, en daar mag ook naar betaald worden. De lokale overheden mogen wel een hogere percentage van die waarde bijleggen.”