Voermaatregelen en warme sanering moeten stikstofruimte scheppen
30 procent van de zo ontstane stikstofruimte valt ten goede aan de natuur, schrijft minister Schouten, de overige 70 procent kan worden gebruikt om ontwikkelingen weer mogelijk te maken. Deze verdeling zal ook bij volgende stappen gehanteerd worden. Om dit mogelijk te maken heeft het kabinet een spoedwet Aanpak Stikstof opgesteld. Zodra die de beide Kamers is gepasseerd, kunnen de maatregelen van kracht worden.
Veevoer
De regering wil voorschriften opstellen inzake het eiwitgehalte van veevoeder en van het rantsoen van de dieren. In veevoer zit stikstof in de vorm van eiwit dat dieren gebruiken voor de productie van vlees, melk en eieren. Als het voer meer eiwit bevat dan het dier nodig heeft, leidt deze overmaat tot extra uitscheiding van niet benut stikstof via de mest en de urine, stelt het Kabinet. Door de hoeveelheid eiwit te verminderen in het voer kan de stikstofuitscheiding worden verlaagd en daarmee de uitstoot van stikstof naar het milieu, onder andere in de vorm van ammoniak.
Ideeën van de sector worden hierbij betrokken en het Kabinet wil ervoor zorgen dat de plannen aantrekkelijk zijn voor boeren om mee aan de slag te gaan. Een voorwaarde is dat een aanpassing van het veevoer veilig en goed is voor zowel mens als dier. Aanpassingen in het rantsoen mogen de gezondheid van het dier niet schaden.
Het Kabinet heeft nog niet in beeld hoeveel deze maatregel zal kosten.
Perspectief voor landbouw
Het kabinet wil boeren stimuleren om de emissies verder te laten dalen. Daartoe wil het ruimte geven aan innovatieve emissie-arme technieken, door in de regels doelen in plaats van middelen voor te schrijven en experimenteerruimte te creëren.
Drempelwaarde en natuur
Volgende maand komt het kabinet met een nieuw pakket maatregelen. Het doel daarvan is om een drempelwaarde vast te stellen, om zo ruimte te bieden aan projecten en activiteiten van o.a. de landbouw (denk aan bemesten en beweiden). Daarnaast wil het kabinet nog eens kritisch kijken naar de huidige indeling van Natura 2000-gebieden, en waar mogelijk gebieden gaan samenvoegen, herinrichten of mogelijk de beschermde status opheffen.