Landbouw Collectief Groningen heeft zorgen 'goed kunnen uiten' in gesprek Staghouwer
„Het gesprek ging met name over waar de depositie vandaan komt en in hoeverre de landbouw hier invloed op heeft. Ook is besproken wat de beleidsregels – zoals Provincie Groningen die heeft opgesteld – voor invloed hebben op onze bedrijven. Ze zeggen wel ‘de latente ruimte blijft bij de boer’, dat klopt totdat je iets gaat ondernemen. Dan kom je in aanmerking voor die kortingen en als je een bedrijf over gaat nemen dan wordt er weer zoveel afgeroomd”, zegt Bos. „Dat besef was er niet helemaal”, stelt hij.
‘Vergund is vergund’
Gedeputeerde Staghouwer heeft volgens Bos aangegeven dat het provinciaal beleid niet strenger zal worden dan het landelijk beleid. „Dat had hij al aangegeven maar nu nogmaals”, zegt de woordvoerder. „Hij heeft ook aangegeven ‘vergund is vergund’. Wat in de vergunning staat - ongeacht de stalcapaciteit of het aantal dieren op een bepaalde peildatum -, is vergund.”
Bos kijkt over het algemeen tevreden terug op het gesprek. „Maar we zijn er nog lang niet. Het is en blijft politiek”, stelt hij. „Maandag 25 november hebben we opnieuw een gesprek met de gedeputeerde.”
Landbouw Collectief Groningen
Landbouw Collectief Groningen wordt gevormd door LTO Noord, GrAJK, Groep Verenigde Boeren, FDF (Farmers Defence Force), NMV, POV, NAV, Trekker Club Westerwolde, Gronings Particulier Grondbezit (GrPG) en Groep Huiskamerbijeenkomst. Het collectief wil één geluid over het stikstofdossier laten horen richting de provincie Groningen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel