Stikstof reduceren met voer en mest
Het kabinet stuurde de Tweede Kamer op woensdag 13 november een brief met een maatregelenpakket voor de stikstofproblematiek in de woningbouw- en infrastructuursector. Daarin wordt ook aangegeven dat de hoeveelheid voereiwit moet worden verminderd. Er komt geen serie nieuwe regels à la vanggewassen, zogenaamde middelvoorschriften, maar een zogenaamd doelvoorschrift.
De Nederlandse Vereniging Diervoederbedrijven (Nevedi) is tevreden over deze denkrichting, maar vraagt zich af hoe het doelvoorschrift wordt ingevuld, hoe de resultaten worden gemeten en hoe daarop wordt gecontroleerd. De organisatie laat het initiatief aan de boerenorganisaties, verenigd in het Landbouwcollectief onder leiding van Aalt Dijkhuizen.
Het is in elk geval geen kwestie van een specifiek voeradditief toevoegen aan het rantsoen die de stikstofbenutting verbetert. Al ziet de veevoerindustrie zeker perspectief voor (de ontwikkeling van) voeradditieven die de mineralenbenutting verbeteren en de methaanuitstoot verminderen. Bedrijfsspecifieke sturing op het totaalrantsoen is nodig in plaats van aanpassing van bepaalde onderdelen in het totaalrantsoen, constateert Nevedi. Dierenwelzijn, dier- en volksgezondheid of productkwaliteit mag niet negatief beïnvloed worden.
TAN-excretie
Onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Rijksinstituut voor Milieuhygiëne (RIVM) gaan uit van gemiddeld een half procent minder ruw eiwit per kilo krachtvoer voor melkvee. De onderzoekers denken dat het de veehouderij en de veevoerindustrie drie jaar kost om deze verlaging door te voeren. Een half procent minder ruw eiwit in het krachtvoer heeft volgens hen ongeveer twee keer zoveel effect op de stikstofuitstoot dan de vrijwillige warme sanering van de varkenshouderij. Het effect is ongeveer drie keer zo groot vergeleken met de verlaging van de maximum snelheid op snelwegen van 130 naar 100 km.
Lees meer over het stikstof reduceren met voer en mest en de bevindingen van praktijkonderzoeker Gerard Migchels van Wageningen Livestock Research in de aankomende editie van Veldpost. Deze belandt 23 november bij u op de mat. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.