In Wijnjewoude kan mestvergisting geld opleveren
Biogasproject levert veehouder 1 euro per kuub drijfmest op
Dat blijkt uit de business case die het bureau KNN in opdracht van het ministerie van Economische Zaken opstelde voor de organisatie Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) . Deze organisatie werkt met 19 melkveehouders aan een plan om samen mest te vergisten.
1 euro per kuub
Het is de bedoeling dat op de plek van de voormalige zuiveringsinstallatie in het Friese dorp een monovergister van start gaat die jaarlijks 57.500 ton rundveemest verwerkt van melkveebedrijven in een straal van 2,5 kilometer rond de vergister. De deelnemende melkveehouders krijgen hiervoor een vergoeding van een 1 per kuub en ontvangen het digestaat retour. Hun bedrijven zijn niet groot genoeg om een monovergister op basis van dagverse mest op hun eigen bedrijf rendabel te maken.
Vragen over toepassing en opslag
De collectieve vergistingsinstallatie produceert jaarlijks daarentegen 850.000 kuub biogas, dat ter plekke wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Dit gas gaat op het bestaande gasnet, zodat de inwoners van het dorp Wijnjewoude hun verwarmingsketel niet hoeven aan te passen. Het hele dorp kan op deze manier van groen biogas worden voorzien. Bij de deelnemende veehouders leven nog wel vragen over mesttransport, de toepassing van digestaat, de opslag van digestaat in de winter en de mestboekhouding.