Bodem en Kringlopen Flevoland zoekt deelnemers
Voor de beschikbaarheid van nutriënten voor gewassen zijn zowel de directe beschikbaarheid als de nalevering vanuit de bodem belangrijk. De basis daarvoor is een goed functionerende bodem. De bodemvruchtbaarheid in Flevoland loopt terug doordat er gemiddeld meer nutriënten via gewassen worden geoogst dan er wettelijk aan de grond mogen worden toegevoegd. De dalende bodemvruchtbaarheid is onder andere terug te zien in de teruglopende bodemvoorraad fosfaat. Voor een duurzame voortzetting van de landbouw in Flevoland in de toekomst, is een maximale benutting en aanvoer van nutriënten binnen de wettelijke grenzen essentieel.
Uitdaging
Het project is wordt aangestuurd door de agrarische netwerken in Flevoland verenigd in het Actieplan Bodem en Water. Het project wordt uitgevoerd door DLV Advies in samenwerking met Wageningen University & Research en NMI-agro. Ids van der Ploeg, adviseur bij DLV Advies: „Elke bodem heeft het vermogen om nutriënten te leveren. De uitdaging is om bodembeheer, bemestingsstrategie en bouwplan zo in te richten dat de bodem de nutriënten vasthoudt en de gewassen optimaal groeien.”
Kennisuitwisseling
Ook de Vereniging Voor Bedrijfsontwikkeling van de Rundveehouderij in Flevoland, kortweg VVB, is betrokken. „Kenmerkend voor Flevoland is de samenwerking tussen veehouders en akkerbouwers, met name op het gebied van landruil en verhuur. Via dit project kan relevante kennis uitgewisseld worden. Veehouders en akkerbouwers leren van elkaar hoe ze op het eigen bedrijf hoge opbrengsten kunnen behalen met een goede nutriëntenhuishouding”, licht Roel Assies van VVB Flevoland toe.
5 studiegroepen
DLV Advies organiseert studiegroepen waarin boeren samen met experts zoeken naar manieren om de aanvoer en benutting van nutriënten te optimaliseren. In het project wordt ruim twee jaar gewerkt met 5 studiegroepen bestaande uit 10 akkerbouwers en veehouders. Elke studiegroep heeft twee kartrekkers. Kartrekkers zijn enthousiaste deelnemers aan de studiegroep, die de afgelopen jaren goede resultaten hebben bereikt in de aanvoer en benutting van nutriënten en weten hoe dat komt.
Het Flevolandse project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Flevoland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.