Hannah Geerse: ‘Door naar ons te luisteren, kan verschil worden gemaakt’
„Je hebt progressieve boeren nodig om iets te veranderen”, vindt Geerse. De belangenbehartiger heeft volgens haar een belangrijke stem in de actuele discussies. „Jonge boeren zijn de toekomst. De opvolgers passen nu al dingen aan op het bedrijf van hun ouders. Door naar ons te luisteren, kan verschil gemaakt worden.”
Biologisch akkerbouwbedrijf
Geerse is opgegroeid op een biologische akkerbouwbedrijf in Zeewolde, waar ze naast haar studie nog regelmatig werkt. Na enige tijd fulltime op dit bedrijf te hebben gewerkt, studeert ze Plant Sciences aan Wageningen University & Research waar ze zich specialiseert in Crop Science.
De voorzitter wil de connectie tussen boer en politiek versterken op provinciaal niveau. „Steeds strengere regels en de huidige trends van schaalvergroting en dure grond maken het overnemen van een landbouwbedrijf in Flevoland moeilijk, terwijl er juist zoveel kansen en ideeën liggen bij onze groep jonge, progressieve boeren en tuinders. Het zijn ingewikkelde tijden, maar problemen zullen er altijd zijn. Het is nu zaak om positief te blijven,door te ondernemen en wat eraan te gaan doen.”
Veehouderijen
De vorige voorzitter, Nick Vermeer, heeft het voorzitterschap drie jaar lang op zich genomen en zich nu gaat richten op het akkerbouwbedrijf thuis. Het FAJK is de provinciale organisatie voor jonge boeren en tuinders en telt een 350 leden. Tweederde van de leden is zelf akkerbouwer of opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Het andere deel bestaat grotendeels uit veehouderijen.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: FAJK