Friese boeren betalen volgend jaar fors meer waterschapsbelasting
De kosten voor het waterschapsbeheer stijgen de komende jaren. Eerdere besturen hebben deze kostenstijgingen uit de algemene reserves opgevangen. Dit was een bewuste beleidskeuze, meldt het waterschap. Nu de reserves op zijn, gaan de kosten naar de gebruikers.
'Absoluut niet blij'
De verschillen onder de groepen zijn groot. De stijging voor natuur is klein met 3,8 procent, een eigenaar van een mkb-bedrijf zonder woning betaalt volgend jaar 6,4 procent meer en de stijging voor huishoudens is 5 tot 8 procent. Een gemiddeld huishouden met eigen woning in Fryslân betaalt in 2020 29,70 euro meer aan waterschapsbelasting. Een gemiddeld agrarisch bedrijf krijgt een verhoging van ongeveer achthonderd euro per jaar voor de kiezen, nadat de tarieven voor ongebouwd vorig jaar ook al fors zijn gestegen.
„Als boerenorganisatie zijn we hier absoluut niet blij mee”, reageert regiobestuurder Tineke de Vries van LTO Noord. De argumenten van Wetterskip Fryslân begrijpt ze wel. „De reserves zijn niet ongelimiteerd, maar voor de agrarische sector is het een forse verhoging. Wij zetten als LTO Noord ook vraagtekens bij de verdeling van lasten.” Acties staan op dit moment niet op stapel. „Ik weet niet of we gelijk met de trekkers bij de deur van het waterschap in Leeuwarden moeten staan. Maar dit voorstel valt niet goed bij de achterban.”
Daling opbrengsten
„De verdeling van de lasten is ten opzichte van 2019 niet gewijzigd”, zegt woordvoerder Henk Heeringa van Wetterskip Fryslân. „In de begroting was al rekening gehouden met een daling van de opbrengsten van andere posten. Dit zorgt voor een extra stijging van het tarief voor ongebouwd en daardoor voor een grotere stijging van de aanslag voor een agrarisch bedrijf.”
Het waterschap schat dat de verhoging 11,6 miljoen euro in het laatje brengt. Dit bedrag gaat onder andere naar het onderhoud van tweehonderd kilometer aan dijken en het regelen van het waterpeil met vijfhonderd stuwen en duizend poldergemalen. In 27 rioolwaterzuiveringen maakt het waterschap het afvalwater schoon. Klimaatverandering en landelijke ontwikkelingen, zoals de stikstof- en PFAS-problematiek, en baggeren doen het waterschap diep in de buidel tasten.
LTO Noord maakt tijdens de vergadering op maandag 2 december de standpunten duidelijk. De verhoging van de waterschapsbelasting wordt dan besproken in de vergadering Commissie Dijken Steden Financiën van Wetterskip Fryslân.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ellen Meinen