‘Provinciale stikstofregels worden versoepeld’
De krant meldt dit op basis van bronnen. Schouten zit vandaag al voor de vierde keer met de twaalf landbouwgedeputeerden om tafel. Rutte schuift voor de tweede keer aan. De inhoud van de bijeenkomsten zijn geheim, maar het AD schrijft dat betrokkenen melden dat er een stevig beroep op de provincies is gedaan om de strenge stikstofmaatregelen uit oktober te versoepelen en om het stikstofbeleid tussen de provincies gelijk te trekken.
Een van de belangrijke verschillen tussen het overheidsbeleid en die van de provincies, is dat Schouten de stikstofruimte van stoppende boeren wilde berekenen op basis van de grootte van de stal van de veehouder. De provincies namen het aantal dieren dat 8 oktober daadwerkelijk op stal stond als uitgangspunt, vaak een veel lager aantal. Uit het artikel van het AD op te maken, lijkt Schouten succes te boeken. Op 10 december moeten de versoepelde stikstofregels door alle provinciebesturen worden goedgekeurd.
Overigens betekent de aanpassing niet dat alle vergunde rechten voor veehouders behouden blijven. Provincies en de overheid lagen op dit punt al op één lijn. Dit houdt in dat veehouders die hun bedrijf willen uitbreiden, straks automatisch de groeiruimte verliezen die nog in hun vergunning zat.
‘GroenLinkse invloed, rechtse partijen zaten te slapen’
Het AD maakte een reconstructie van het ontstaan en de gevolgen van het provinciale stikstofoverleg, het Interprovinciaal Overleg (IPO). Daaruit komt het beeld naar voren dat Brabants gedeputeerde Rik Grashof (GroenLinks) eigenhandig zijn plan heeft weten door te drukken en de regels strenger te maken dan Schouten voorstond. Dit zou dan betekenen dat de andere veelal rechts-georiënteerde landbouwgedeputeerden van het CDA, de VVD of een van de kleine christelijke partijen, hebben zitten ‘slapen’, aldus de krant. CDA-gedeputeerde Peter Drenth van Gelderland was voorzitter van dit overleg.
Mede door een oproep van de LTO, trokken boeren massaal naar de provinciehuizen om te protesteren. De Friese gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) was de eerste die zwichtte voor het boerenprotest. Volgens het AD kreeg hij telefoontjes uit andere provinciehuizen. De dagen daarna volgde een aantal andere provincies dit voorbeeld.