NVWA: Drainage was in 2018 niet oorzaak van bruinrotbesmetting in Groningen
Vorig jaar zijn in totaal vijf besmettingen van bruinrot vastgesteld. De NVWA heeft in alle gevallen uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaken hiervan. In één Gronings geval kon echter geen duidelijke oorzaak worden vastgesteld. Op het perceel waren bijvoorbeeld al jaren geen aardappelen meer geteeld.
Waterpeil
Al gauw kwam de vraag naar boven of een verhoogd waterpeil (vanwege de droogte) in de drainagebuizen de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn. Het perceel waarop de besmetting was vastgesteld ligt in het midden lager dan aan de randen. In zowel de hogere als de lagere delen werden echter besmettingen gevonden. Wat de oorzaak dan wel is, is nog steeds niet duidelijk. „Dat is altijd onbevredigend, vindt Waterink.
Waterink ging juist in Espel uitvoerig in op het onderwerp drainage, omdat akkerbouwers in de Noordoostpolder de mogelijkheid hebben om het waterniveau te laten zakken of juist te verhogen. „Als je weet dat dat een risico is met het oog op het inslepen van bruinrot, zoals in de beregeningsverbodsgebieden, ga je dat natuurlijk niet meer doen”, aldus Waterink. „Pootgoedtelers willen juist alle risico’s uitsluiten. Maar het nut van het afsluiten van sloten/duikers met skippyballen, een terugslagklep of iets dergelijks is dus (nog) niet bewezen.”
Beregend met besmet oppervlaktewater
Van de vijf bruinrotbesmettingen van vorig jaar ging het in drie gevallen om pootgoed. Bij de andere twee was er sprake van consumptieaardappelen die waren beregend met besmet oppervlaktewater.
Het aantal vondsten van bruinrot loopt de laatste jaren weer op. In de jaren 2012 tot en met 2015 was Nederland vrij van de quarantaineziekte. Totdat in 2016 één besmetting opdook, waarvan uiteindelijk ook drie zusterpartijen besmet werden verklaard. In 2017 werden twee besmettingen vastgesteld. In beide jaren waren de vondsten terug te herleiden naar een zomerstorm in 2015 waarbij besmet oppervlaktewater over het land is verneveld.