Boeren bonken op deuren bij Wetterskip Fryslân voor lager tarief
In de commissievergadering stond de verhoging op de agenda. „We hebben een signaal afgegeven”, zegt Nynke Koopmans van Partij voor de Boeren. „Het waterschap heeft de boodschap wel begrepen.”
De sfeer bij de vergadering was volgens haar heftig. De boeren die bij de vergadering aanwezig waren, struikelden over het wollige taalgebruik. Beneden stonden andere boeren die niet naar binnen mochten op de deuren te bonken. Beveiliging hield hen tegen omdat ‘de zaal vol was’. „De arrogantie van Wetterskip Fryslân schoot de boeren in het verkeerde keelgat. De bestuurders spraken ons toe vanaf de derde etage. Ze waren letterlijk onbereikbaar en in hun eigen wereld. Veel van hen gingen door de achterdeur naar buiten. Alleen Jan van Weperen, tweede loco-dijkgraaf, stond ons behoorlijk te woord. Hij gaf aan dat hij luisterde. Wat hij er verder mee gaat doen, dat is nog afwachten.”
Boosheid
De boosheid is logisch, aldus Koopmans. Het waterschap heeft in twee jaar tijd de belasting voor boeren met 28 procent verhoogd. Voor de Friese agrarische sector is de maat vol. Dat Wetterskip Fryslân een tekort heeft, moet het waterschap op een andere manier oplossen, vindt de boerin uit Tytskerk. „De bal ligt bij het waterschap. We hebben eerder oplossingen aangedragen, zoals het puntenplan. Dat is toen compleet genegeerd. Laat het waterschap nu zelf maar met een oplossing komen.”
De verhoging is ook bijzonder en hoog, maar goed te verklaren vindt Wetterskip bestuurder Jan van Weperen. „De twaalf partijen hebben zich maanden gebogen over deze beslissing. De vijf boeren uit de fractie hebben de plannen ook uitgebreid met hun achterban besproken. „De boosheid kan ik wel heel goed begrijpen”, zegt de bestuurder. „Het water staat de boeren al aan de lippen. Als ze veertig cent per kilo melk hadden gekregen, hadden de boeren niet aan de poort gestaan.”
'Niet voor hun plezier'
Koopmans benadrukt dat de boeren niet voor hun plezier op de trekker stappen om te protesteren. „Het beeld heerst dat we het doen voor een feestje. Dat klopt niet. Het gaat om jonge boeren, die niets liever willen dan het bedrijf voort zetten. Iedere keer worden ze door de overheid dwars gezeten. Deze generatie is van alle politieke beslissingen op de hoogte. De jongeren weten waar ze het over hebben en laten zich niet met een kluitje in het riet sturen. Een veenbrand is een understatement. Dit is een grote fik.”
Op 17 december neemt het waterschap de beslissing.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ruth van Schriek