Wetterskip Fryslân blijft bij verhoging van tarieven
Om de investeringen in het waterbeheer te kunnen blijven betalen, is volgend jaar gemiddeld een tariefstijging van dertien procent nodig, stelt het Wetterskip. De jaren daarna wordt de belasting geïndexeerd
Reserves zijn opgebruikt
Wetterskip Fryslân heeft de afgelopen jaren geld uit de reserves gehaald. Het bedrag is nu bijna tot het minimum gedaald. Het waterschap meldt sinds 2010 voor ruim 26 miljoen euro te hebben bezuinigd. De komende bestuursperiode komt daar nog eens zes miljoen euro bij. Bestuurslid Bé de Winter: „We kijken voortdurend hoe het waterschapswerk anders, efficiënter of goedkoper kan. Daar zijn grenzen aan. Verder bezuinigen op de taakuitvoering is volgens dit bestuur onverantwoord. Dan komen onze kerntaken in het waterbeheer in gevaar.”
Veel kosten
Klimaatverandering is voor het waterschap een grote kostenpost vanwege het versterken van zeedijken, het ophogen van polderdijken en de aanleg van extra waterberging. Daarnaast is in de meerjarenbegroting jaarlijks twee miljoen euro meer aan baggerkosten opgenomen. Ook de stijging van de stroomprijs zorgt voor extra kosten van één miljoen euro. De bijna 900 gemalen en de 27 rioolwaterzuiveringsinstallaties in het beheergebied verbruiken veel stroom.
Bedreigingen
Wetterskip Fryslân zegt niet te buigen voor de dreigmails vanuit de agrarische sector. Veel boeren zijn het niet eens met de verhoging van 15,3 procent. Het waterschap meldt dat de waterschapsbelastingstarieven gemiddeld zijn vergeleken met andere waterschappen in Nederland. Ook de tarieven voor boeren bevinden zich in de middenmoot van tarieven. Woordvoerder Wetterskip Fryslân Hanneke Nieuwenhuis: „We hebben de mails verzameld en zijn in gesprek met de politie. Als er volgens de politie strafbare feiten zijn zal Wetterskip Fryslân overwegen om aangifte te doen.”
Het algemeen bestuur vergadert op 17 december over de begroting 2020. Dan wordt de begroting voor het komende jaar vastgesteld.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ellen Meinen