Drentse natuurbeheerders nemen maatregelen tegen de wolf
Hoewel nog aangetoond moet worden dat het de wolf betreft, is Bertil Zoer van Stichting Het Drentse Landschap, natuurbeheerder in dit gebied, ervan overtuigd dat het om een wolf gaat. „Feit is dat de wolf steeds vaker komt, blijkbaar is dit een van de gebieden die een hoog risico lopen", vertelt Zoer aan RTV Drenthe. „Daarom hebben we besloten de schapen uit dit gebied weg te halen. We moeten ons bezinnen hoe we nu verder met het beheer van dit terrein omgaan."
Wolfwerende omheining
Er zijn volgens de Drentse natuurbeheerder maatregelen tegen de wolf mogelijk. Kuddes kunnen beschermd worden met een wolfwerende omheining. Technisch is dat in een aantal gebieden niet moeilijk. Zoer: „Je moet stroomdraden spannen, met de hoogste op 1,20 meter. De laagste moet op 10 centimeter boven de grond, want de wolf kan er anders onderdoor kruipen." Het laagste draadje is echter een probleem voor natuurbeheer. In sommige gebieden zitten ook dassen en boommarters en die kunnen er nu ongehinderd verplaatsen. Met lage stroomdraad wordt het gebied helemaal afgesloten en dat druist in tegen natuurbeheer.
Rammen in Ruinen veilig
Hoewel de schaapskudde in Ruinen op het Dwingelderveld nog geen last van de wolf heeft, is er toch een wolfpreventief raster geplaatst. De schaapskudde heeft er voor gekozen om de dekrammen veilig weg te zetten. Die staan 24 uur per dag buiten. Op het moment dat een wolf op het Dwingelderveld huishoudt en er tien van zou doodmaken, bestaat de zorg dat de dekrammen doodgaan en daarmee ook een belangrijke bron van genetica. De ooien gaan elke nacht naar binnen en zijn dan ook veilig. Maar her en der heeft de schaapskudde er nog wel wat rondlopen en die lopen risico."
Schadeclaims schapenhouders
De schapen die eind november zijn doodgebeten in Onnen, waren ook het slachtoffer van een wolf. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Het aantal schapen dat in Nederland door wolven is doodgebeten, is vorig jaar fors toegenomen. Schapenhouders vinden daarom dat de overheid boeren moet compenseren voor maatregelen om schapen te beschermen. Bij het Faunafonds komen door de oprukkende wolf steeds meer schadeclaims binnen. Nederlandse schapenhouders dienden zo’n 35 claims in bij het fonds voor 134 door een wolf doodgebeten schapen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: PXhere, Schaapskudde Ruinen
Bron: RTV Drenthe