Friesland heeft vijf speciale mestteams
Elk team in Friesland heeft een aanhangwagen met daarin onder andere een veetakel, paardenbroek, heupklem voor koeien, singels, halsters, hijsbanden en kunststof platen. De uitrusting bestaat ook uit een speciaal gierpak. De brandweer kan tot aan het middel in de mest lopen. De ademluchtapparatuur past in het pak.
Mestincidenten
De brandweer heeft voorbeelden te over van mestincidenten. In zijn Sint Nicolaasga kwamen in 2008 twee mannen om het leven. De boer en zijn schoonzoon waren mest aan het mengen waardoor giftige gassen vrijkwamen. Er werd te weinig geventileerd waardoor het levensgevaarlijke gas niet weg kon. Bij Spannenburg vond een paar maanden geleden nog een incident met gas plaats. De stal werd verbouwd. De vonken van de haakse slijper zetten de stal over een lengte van vijftien meter in brand. Op een boerderij in Hartwerd stortte in 2016 de stal in tijdens het mixen van mest. Vijftien koeien belandden in de gierput.
„We doen veel meer dan een koe uit een gierput takelen”, vertelt Ronald Bosma, brandweerman in Sint Nicolaasga, „Veel van de incidenten hebben met gassen te maken. Het komt vrij bij het mixen van de mest in de kelder of silo, maar ook bij het inkuilen van maïs. Veel boeren weten dat gevaarlijk is, maar ventileren toch te weinig.”
H2S-meter
Een belangrijk hulpmiddel voor zowel de boer als de brandweer is de H2S-meter. Deze geeft de hoeveelheid gas aan. De meter is volgens Bosma van levensbelang. Boeren kunnen zelf incidenten voorkomen door zo’n meter bij zich te hebben. De H2S-meter geeft aan wanneer de concentratie gas te hoog is. „Als deze begint te piepen, weet je dat je weg moet wezen.” Het brandweerkorps van Sint Nicolaasga heeft de afgelopen maanden bijeenkomsten gehouden om boeren voor te lichten.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ruth van Schriek