Meer dan 90 procent van sloten werkgebied WDODelta goed schoongemaakt
Het is de eerste keer dat WDODelta gebiedsbreed gebruik maakt van satellietbeelden om de schoonmaak van sloten te controleren. Eerder werd in een klein gebied deze werkwijze al getest. „Ondanks de succesvolle test van vorig jaar was het best spannend om nu het hele werkgebied te controleren via een satelliet. Met de resultaten zijn we dik tevreden, het systeem functioneerde goed. Komend jaar gaan we het verder optimaliseren. De digi-schouw is een concreet voorbeeld uit het programma Digitale Tansformatie waarmee het waterschap bezig is”, aldus bestuurslid Herman Odink.
Foto's
Vorig jaar maakte een satelliet in de periode van eind oktober-half november foto’s van het hele werkgebied. In totaal werden er 8.000 sloten gecontroleerd. Vervolgens analyseerde een computerprogramma de foto’s en beoordeelde in welke sloot te veel begroeiing stond en in welke niet. WDODelta is het eerste waterschap in Nederland dat deze nieuwe werkwijze hanteert.
6 procent
Volgens het waterschap levert het uitvoeren van een ‘digitale slootcontrole’ tijdswinst op en bespaart het kosten. ‘Nieuwe technieken maken het mogelijk om de controle met veel minder mensen uit te voeren’, aldus WDODelta. Voorheen controleerden zo’n zestig medewerkers in het veld de sloten met behulp van een iPad. Hier moesten zij ongeveer een week voor uittrekken.
Door de digitale slotenschouw hoeven medewerkers alleen nog in het veld de locaties te beoordelen die door het computerprogramma als ‘niet schoon’ zijn beoordeeld. Dit jaar betrof dat 6 procent van de sloten en waren gemiddeld twee medewerkers één dag op pad om deze sloten te controleren.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Agrio archief