Rabobank: ‘Duurzaamheid in conflict met financiën’
Fotoserie: Landbouwvakbeurs Groningen van start

De grootste beurs van Noord-Nederland, op 21 tot en met 23 januari, is nu voor het eerst in Groningen. Voorheen vond de beurs plaats in Assen (DR). In twee hallen hebben 120 bedrijven een stand. Een trekker op stroom in plaats van diesel, een melktaxi, mesttransporteurs, een installatie voor elektrisch beregenen en vijf Fleckvieh koeien vormen een greep van wat er te zien is op de beurs. Op de avond van de eerste dag zijn er volgens organisator Gerard Stamsnijder ongeveer 1.400 bezoekers geweest.
Verbinding
Dirk Bruins zei bij de opening dat de verbinding stad en platteland voor hem vanzelfsprekend is omdat hij opgroeide op een boerderij in de bebouwde kom van Zwolle. „De buurman die daar klaagde over het uitrijden van mest, kwam even later wel vragen of hij ook wat mest zou mogen hebben voor zijn moestuin.” Pa Bruins had hem vervolgens lachend gevraagd of die mest dan ánders was.
„Als boeren zijn we gedreven en hebben we een fantastisch vak, waarbij we lekker in ons vel willen zitten. Framing kan dat in de weg staan en moeten we daarom tegengaan. De perceptie van de buitenwereld is soms zó anders…” Bruins vraagt zich af hoe het kan dat de politiek geen afspiegeling is van de maatschappij; „Hoe kunnen politici minder dieren willen, terwijl wij op de snelweg allemaal duimpjes krijgen van burgers?” Hij pleit verder voor de bundeling van diversiteit; net als Mahatma Gandhi zegt Bruins te willen inzetten op het vinden van elkaar. „Want LTO is een brede belangenbehartiger en de test voor onze beschaving is die diversiteit aan bedrijven en meningen te bundelen.”
Innovatiefonds
Jeen Nijboer van de Rabobank zegt dat de vraag naar voedsel wereldwijd zal toenemen, evenals de vraag naar duurzamer produceren. De bank wil de huidige landbouwgrond herstellen en verspilling van voedsel tegengaan. Een eerlijke prijs voor producenten, koplopers belonen, duurzaam bodembeheer, en ‘betere bouwplannen’. CO2 reduceren, en kringlooplandbouw en biodiversiteit stimuleren zijn andere speerpunten van de bank, omdat volgens Jeen de huidige manier van het bedrijven van landbouw niet houdbaar is. Hij wil een innovatiefonds oprichten en ketenpartijen samenbrengen. Met Friesland Campina, WNF en onder meer Vitens zet de bank in op een betere bodem en grotere biodiversiteit. Een akkerbouwer vraagt de Rabo-man hoe het kan dat de bank hem dwingt te intensiveren terwijl de cashflow omhoog moet. Jeen geeft toe dat duurzaamheid in conflict is met de financiën. En dat de vergoeding voor duurzaamheid volgens hem niet alleen uit de markt moet komen maar dat ook publiek geld nodig is.