Opnieuw gps-diefstallen in Noordoostpolder
De politie vermoedt dat de daders voorverkenningen hebben gedaan. ,,Je moet weten waar de landbouwmachine in de schuur staat”, zegt wijkagent Michel Weessies, ,,Vaak zijn de dieven in de nacht actief. We hebben ook een diefstal gehad waarbij ze eind van de middag of begin van de avond hun slag hebben geslagen.” De boeren die slachtoffer zijn geweest, hadden het gps-systeem op de trekker of ander landbouwmachine laten zitten. ,,Dit kan echt nog beter. We zien nog steeds onbeheerde trekkers met daarin gps-systemen.”
Ruim een miljoen euro
De schadepost van vorig jaar is volgens brancheorganisatie Cumela Nederland ruim een miljoen euro. Flevoland had toen te kampen met een hele reeks diefstallen. Cumela telde in augustus 146 meldingen. De belangenorganisatie, politie, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Platfom Veilig Ondernemen (PVO) werken daarom sinds de zomer van 2019 samen om het aantal diefstallen terug te dringen. De actieve campagne om agrariërs te wijzen op de risico’s heeft geholpen. Het aantal diefstallen van gps-systemen in Nederland stokte abrupt.
Alertheid
De agrariërs in de polder zijn niet de eerste gedupeerden dit jaar. Ook bij een ondernemer in het Gelderse Ermelo is dit jaar een gps-systeem ontvreemd. Bedrijfsadviseur Gerwin Otten van Cumela is bang dat opnieuw een epidemie plaatsvindt en vindt het verontrustend. ,,Wij doen vandaag nog een mailing uit om onze leden hierop te wijzen. Alertheid helpt. Dat zagen we vorig jaar heel duidelijk. De ondernemers hebben van zichzelf een heel goed gevoel of iets aan de haak is of niet. Hiervan een melding bij de politie maken is noodzakelijk”
Flinke hond
Otten adviseert om af te gaan op het onderbuikgevoel, gebruik te maken van de Stop Heling-app en om foto’s te maken van serie- en imei-nummers. Wijkagent Weessies heeft ook een hele rits met tips. Camera’s plaatsen, het systeem in een verankerde kluis plaatsen, een pincode op het gps-systeem zetten en een verklikker als iemand het erf op komt. ,,Of gewoon ouderwets: een flinke hond met een mooie zware blaf.”
Melden
De politie adviseert om bij verdachte situaties 112 te bellen. Getuigen kunnen zich via het nummer 0900-8844 melden. Anoniem kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Cumela vraagt gedupeerden om zich bij de brancheorganisatie te melden, zodat zij de hele situatie in kaart kunnen brengen.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Susan Rexwinkel