Consulent adviseert Friese boeren over natuurinclusieve landbouw
Binnen de pilot krijgen boeren advies over hoe zij maatregelen op het gebied van natuurinclusieve- en kringlooplandbouw op hun eigen erf kunnen toepassen. Boeren die vergelijkbare vragen hebben, gaan in groepsverband met een consulent aan de slag. De pilot wordt mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Fryslân.
Vier groepen
„Voor deze pilot willen we met vier groepen aan de slag. Elke groep bestaat uit zo’n tien tot vijftien boeren”, zegt Gerrie Visser, projectleider bij Living Lab Fryslân. Hoeveel consulenten er voor de pilot worden aangesteld, is volgens Visser afhankelijk van de beschikbaarheid van zowel de consulent(en) als de groepen.
Verdiepingstrajecten
Living Lab Fryslân stelt dat er in Fryslân veel aandacht is voor de transitie naar een natuurinclusieve landbouw. Het daadwerkelijk toepassen blijft echter vaak achterwege. Visser: „Het blijkt dat het voor boeren lastig is om de vertaalslag naar het eigen erf te maken. We horen van boeren dat ze weten wat natuurinclusieve landbouw inhoudt, maar niet goed weten wat ze concreet op hun eigen bedrijf kunnen doen.”
Binnen de pilot gaan boeren met vergelijkbare vragen in groepsverband aan de slag. Middels verdiepingstrajecten kunnen deze vragen en de toepassing van maatregelen op het erf specifieker worden behandeld.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek