Friesland wijkt niet af van landelijke beleidsregels stikstof
Dat Gedeputeerde Staten in december 2019 de regels onder voorbehoud vaststelde, was een „bijzondere move” van Friesland, aldus Roel Visser van LTO Noord. Het onderzoek voor bemesten en beweiden van de Commissie Remkes had nog verschil kunnen maken. „Maar daar is geen aanleiding voor. In de wet is niets veranderd.”
Bemesten en beweiden
Een boer die met behulp van de spelregels voor intern salderen een nieuwe natuurvergunning aanvraagt, loopt het risico dat hij of zij de latente ruimte in de vergunning verspeelt, aldus Visser. „Het credo “vergund is vergund” wordt niet volledig gehanteerd. Het effect is misschien dat boeren die tussen wal en schip vallen, wel geholpen kunnen worden, maar het gros bang is om de rechten kwijt te raken. Wij denken dat boeren nu niet meer in beweging komen. En hoe komt het met de bedrijven, die geen vergunning hebben? En met het bemesten en beweiden? Op die vragen hebben wij nog geen antwoord op gekregen.”
De provincie meldt dat de omvang van de neerslag van stikstof op Natura 2000-gebieden niet direct daalt. Daarvoor zijn meer maatregelen nodig. Het college van Gedeputeerde Staten is teleurgesteld dat het Rijk nog geen concrete stappen neemt in het treffen van maatregelen aan de bron. Financiële ondersteuning aan provincies ontbreekt. „Desondanks gaan wij verder met de voorbereidingen voor een gebiedsgerichte aanpak. Dit moet tot een vermindering van de neerslag van stikstof op N2000-gebieden leiden. Wij vinden dit bij de rol van de provincie in dit dossier passen. De voorbereidingen geven ons beter inzicht in de mogelijkheden en wat we hiervoor nodig hebben. Dit is belangrijke informatie voor de gesprekken, die wij in IPO-verband en met het Rijk voeren”, stellen Gedeputeerde Staten.
Meststoffenwet
Provincie Fryslân verwacht op korte termijn het standpunt van het kabinet over de vergunningsplicht voor beweiden en bemesten. Ook moet de nieuwe Meststoffenwet door de Kamer worden vastgesteld. Het is niet uit te sluiten dat beide zaken mogelijk invloed hebben op de provinciale beleidsregels.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ruth van Schriek