Zonder landbouw, verkeer en industrie nog te hoge depositie op een vierde Natura 2000 gebieden
Beleidsmakers negeren vooralsnog stikstofinventarisatie Natura 2000 gebieden
Voor veertig van de 160 Natura 2000-gebieden zal de stikstofdepositie nog steeds te hoog zijn als uit Nederland alle landbouwbedrijven, industrie, verkeer en burgers verdwijnen. Tot die conclusie is wetenschapsjournalist Geesje Rotgers gekomen naar een analyse van de RIVM-cijfers, die aan het Mesdag Zuivelfonds en Stichting Stikstofclaim zijn vrijgegeven, van de stikstofbelasting in relatie tot de gehanteerde kritische depositiewaarden. Haar bevindingen zijn inmiddels door velen gelezen en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft haar analyse ook aan de Tweede Kamer bevestigd, maar gaat zelfs uit van 44 gebieden.
Overheid nooit inventarisatie gemaakt
Het vermoeden bestond al langer dat er gebieden waren die overbelast werden door alleen stikstof afkomstig van de zee of het buitenland en andere onbekende bronnen, maar Rotgers heeft dit voor het eerst geïnventariseerd. Vreemd dat de overheid of het RIVM nooit een dergelijk relatief eenvoudig overzicht heeft gemaakt of gepubliceerd, terwijl ze wel over deze informatie beschikte. Dat zou de discussie over stikstof en Natura 2000 gebieden toch in een even iets ander daglicht hebben geplaatst, maar wellicht is dat reden dat de beleidsmakers van de overheid nog niet op de analyse hebben gereageerd.
Oost- en Zuid-Nederland
Rotgers maakte volgens de Boerderij een inventarisatie van de besluiten waarin de Natura 2000-gebieden worden aangewezen. Zij bekeek voor elk natuurgebied welke habitattypes er worden beschermd en tot welke kritische depositiewaarde dat leidt. Als elk stikstofuitstotend lijdend voorwerp uit Nederland verdwijnt, zal de kritische depositie waarde nog steeds te hoog zijn voor de Veluwe en veel gebieden langs de Duitse en Belgische grens. Rotgers stelt dat de stikstofnormen, die het kabinet hanteert voor veel gebieden, wellicht passend waren voor het Nederland van 1950, maar er wordt geen rekening houden met de wereld van 2020.