Drenthe in beroep tegen vergunningsplicht beweiden en bemesten
De milieugroepen Mobilisation for the Environment (MOB) en de Vereniging Leefmilieu wilden dat de provincie Drenthe optreedt tegen een aantal agrarische bedrijven omdat deze geen vergunning hebben voor beweiden en bemesten. Deze handhavingsverzoeken heeft de provincie afgewezen waarna MOB en Leefmilieu in beroep gingen bij de Rechtbank Noord-Nederland. Die rechtbank vond dat in zes zaken in Drenthe beweiden en bemesten toch een vergunningsplichtige activiteit is.
De Rechtbank heeft de zaak niet inhoudelijk beoordeeld maar verwees naar de Raad van State uitspraak vorig jaar over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).
Commissie Remkes
De provincie Drenthe vindt dat de rechtbank in haar uitspraak onvoldoende rekening heeft gehouden met het advies van de Commissie Remkes van 19 december. De commissie heeft toen geadviseerd dat koeien zonder vergunning in de wei mogen staan en voor bemesten geen vergunning nodig is. Dat is ook de inzet van het kabinet. De uitspraak van de rechtbank staat dus lijnrecht tegenover dit advies. Omdat ook bij andere overheden vergelijkbare procedures lopen is nu de landsadvocaat ingeschakeld voor hoger beroep.
De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet: „De provincies staan op het standpunt dat het advies van de commissie Remkes had moeten worden betrokken bij deze uitspraak. Daarnaast ben ik van mening dat een koe gewoon in de wei moet kunnen lopen en dat het onwerkbaar is voor onze boeren om nu voor elke koe die buiten loopt een vergunning aan te moeten vragen.”
Juridische houdbaarheid
Vorige week herhaalde Johan Remkes in de Tweede Kamer dat met de spoedwet stikstof beweiden en bemesten niet vergunningsplichtig hoeft te worden. „Maar op termijn is wel nodig dat de uitstoot uit dierlijke mest substantieel omlaag gaat."
In het gesprek met de Commissie Remkes waren de Kamerleden vooral benieuwd naar de juridische houdbaarheid van het advies over vergunningsvrij bemesten en beweiden. Volgens Frank Wassenberg (PvdD) strookt dat advies niet met de uitspraak van de Raad van State, hetzelfde standpunt dus als MOB en Vereniging Leefmilieu.
Remkes was het daar niet mee eens. De rechter heeft een uitspraak gedaan over categorale vrijstellingen, vertelde hij, die slaan op het geheel van bedrijfsactiviteiten. Omdat het advies van de commissie enkel over bepaalde activiteiten van een bedrijf gaat, botst dat niet met de uitspraak van de Raad van State. „Als we dachten dat dit niet juridisch houdbaar zou zijn, hadden we dit niet geadviseerd”.
Lagere stikstofuitstoot
Martin Scholten (ook lid van de Commissie Remkes en algemeen directeur Dierwetenschappen in Wageningen) voegde toe dat beweiden en bemesten altijd een verbetering is binnen de vergunning. „Je kunt logischerwijs beredeneren dat de stikstofuitstoot bij beweiden lager is dan bij het op stal houden van de koeien. En hetzelfde geldt voor bemesten versus mestopslag."
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen