Monovergisting centraal tijdens meerdaagse cursus
De cursus wordt georganiseerd door de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Hogeschool Van Hall Larenstein, provincie Fryslân en LTO Projecten met enkele partners. De aftrap is op de Dairy Campus in Leeuwarden.
Rendement
Tijdens de tweede bijeenkomst in maart staat de werking van de vergister centraal. Tijdens deze workshop gaan we in op de biologie van vergisting: uit welke stappen bestaat het proces en hoe voert de biologie deze uit? In de derde sessie gaat in op de het economische rendement van een monovergister, de vergunningenprocedure en de emissie centraal. Tijdens deze bijeenkomst nemen deelnemers een kijkje op een bedrijf met een monovergisting in werking en tijdens de bijeenkomst zal ook de businesscase worden toegelicht.
Kwaliteit digestaat
Tijdens de vierde sessie ligt de focus op de kwaliteit van het digestaat en de rol ervan bij de bemesting van met name grasland. De laatste bijeenkomst in juni is een excursie naar proefbedrijf De Marke en staat in het teken van kunstmestvrij boeren en het benutten van organische stof. Circulair werken betekent een betere benutting van organische stoffen en hergebruik van mineralen uit mest. Als er circulair gewerkt wordt met regionale nutriënten, is er minder transport van kunstmest van buiten de regio nodig. Dat levert een positieve bijdrage aan het milieu.
Meer info is hier te vinden.