LTO Noord brengt muizenschade in beeld
De muizen vreten gras en wortels aan, waardoor de percelen helemaal kaal kunnen worden gevreten. Dat speelt vooral in het gedeelte van het jaar, waarin de grasgroei stil ligt, maar de muizen nog actief zijn. Volgens LTO Noord is het voor boeren in de klei- en veengebieden in Friesland en elders in Nederland belangrijk te weten waar en wanneer overlast van muizen het geval is.
Om inzichtelijk te maken of en hoe een muizenuitbraak zich ontwikkelt, is de Muizenmonitor ontwikkeld. Deze wordt nu als pilot voor het zuidwestelijk deel van Friesland gebruikt. De Muizenmonitor heeft als doel de ontwikkelingen te volgen en vroegtijdig te signaleren of er sprake van een uitbraak kan zijn.
Drie keer per jaar worden vrijwilligers gevraagd om de muizenactiviteit op percelen in hun omgeving vast te leggen. Dit doen zij door het invullen van een korte vragenlijst op een app. Op de site van de Muizenmonitor krijgen deze percelen vervolgens een kleurcode. Op de Muizenmonitor zijn de percelen zichtbaar die in de afgelopen drie maanden zijn beoordeeld. Zo komt in beeld hoe de muizenstand zich ontwikkelt. Ook satellietbeelden dragen daar aan bij.
Maatregelen
Naar aanleiding van een muizenuitbraak in 2014-2015 deed LTO al onderzoek naar mogelijke maatregelen om de schade van muizen zoveel mogelijk te voorkomen en beperken. Daaruit blijkt dat het verhogen van het waterpeil, het bevorderen van predatoren en weidegang de muizen afremmen.
Bevloeiing of inundatie met water voorkomt niet dat muizen na verloop van tijd terugkomen, maar resulteert tussentijds in herstel van de grasopbrengst en uiteindelijk minder schade in het najaar. Zaak is dan volgens LTO wel om met zoveel mogelijk boeren in de omgeving tegelijkertijd het land onder water te zetten, zodat de muizen niet kunnen vluchten naar een ander stuk land.
Een uitgebreide beschrijving van maatregelen is te vinden op de website van LTO Noord.