‘Agro-zorgnetwerkkaart laat boeren zien aan wie ze hulp kunnen vragen’
„Met de Agro-zorgnetwerkkaart willen we voor agrariërs de drempel om de juiste hulp te zoeken verlagen en de zorgverlener inzicht geven in het netwerk van de agrariër. We willen een brug bouwen tussen de professionele hulpverlening en de agrarische sector”, zegt Fleur Bartels van Projecten LTO Noord. Bartels is betrokken bij de totstandkoming van de kaart.
„Voor boeren is het soms lastig om te weten waar je terecht kunt voor passende psychosociale hulp maar ook het daadwerkelijk om hulp vragen is lastig”, vindt Bartels. „In de agrarische sector geldt toch vaak: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Maar er komt nu zoveel op boeren af: politieke discussies, waardering vanuit de maatschappij. Er zijn veel onzekerheden waarmee ze te maken krijgen. De zorgnetwerkkaart laat boeren zien waar en aan wie ze hulp kunnen vragen.”
‘Rustig aan doen’
Volgens Bartels zijn niet alle hulpverleners bekend met de wereld van de boer. Ze noemt als voorbeeld dat een boer na lang wikken en wegen met zijn klachten naar de dokter gaat en daar het advies krijgt om „rustig aan te doen en twee weken op vakantie te gaan.” Bartels: „De meeste boeren kunnen natuurlijk niet zo maar eventjes twee weken weggaan. Uit dit soort voorbeelden kun je opmaken dat professionele hulpverleners niet altijd goed bekend zijn met de wereld van de boer.”
Naast boeren en hulpverleners kunnen ook erfbetreders gebruik maken van de Agro-zorgnetwerkkaart. „De kaart kan ook erfbetreders, zoals dierenartsen, handvatten bieden. Erfbetreders signaleren veel, bewust of onbewust. Maar het nemen van een vervolgstap kan lastig zijn. Hopelijk kunnen ze met behulp van deze kaart wel die vervolgstap nemen”, zegt Bartels.
Welzijn
Binnen de kaart staat de boer centraal. Om de boer staan verschillende cirkels waarin personen of organisaties zijn vermeld die een rol kunnen spelen bij het welzijn van de boer. Deze personen en organisaties zijn onder te verdelen in vier categorieën: agrarisch (bijvoorbeeld belangenbehartigers of bedrijfsadviseurs), agrarische sociale ondersteuning (zoals agro- en ervencoaches), sociaal (het gezin, familie, sociale netwerken) en hulpverlening (onder andere de huisarts en maatschappelijk werk).
De Agro-zorgnetwerkkaart is opgesteld door LTO, ZuivelNL, Nederlandse Zuivel Organisatie, Zorg om Boer en Tuinder, Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren, Ministerie van LNV, verschillende agrarische ondernemers, huisartsen, GGD, 113 Zelfmoordpreventie, GGZ en Arq Kenniscentrum impact (een kennis- en adviescentrum voor psychosociale zorg). De Agro-zorgnetwerkkaart is vanuit het project AgroZorgwijzer opgezet.
De Agro-zorgnetwerkkaart is via deze link te raadplegen.