Subsidie voor natuurvleescoöperatie en biologische shii-take

De natuurvleescoöperatie is onderdeel van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. In de natuurvleescoöperatie werken momenteel tien melkveehouders en vijf vleesveehouders samen met Staatsbosbeheer en de Groningse slachterij Kroon Vlees, vertelt voorzitter Alex Datema. De boeren brengen stiertjes in die normaal naar de kalverhouderij zouden gaan. De meesten zijn 50 procent Belgische Blauwen. Die worden geost en op een leeftijd van twee jaar geslacht.
De dieren lopen ofwel op de eigen beheersgrond van de veehouders, ofwel op een terrein van 25 hectare van Staatsbosbeheer waar de coöperatie gebruik van maakt. Dat areaal kan nog uitbreiden. „In het Westerkwartier wordt momenteel veel natuurgrond ingericht, en op deze manier blijven die gronden toch te benutten voor de landbouw”, licht hij toe.
100 in 2021
In de aanloop naar de officiële oprichting zijn boeren twee jaar geleden al begonnen met het aanhouden van stiertjes. De eerste stiertjes zijn al geslacht en de kwaliteit was goed, aldus Datema. „Dit jaar kunnen we waarschijnlijk 40 slachten en volgend jaar circa 100”, verwacht hij.
Voor de afzet van het vlees lift de coöperatie nu nog mee met Kroon Vlees. De subsidie zal worden gebruikt om de organisatie verder uit te bouwen en om een marktconcept te ontwikkelen, gericht op regionale afzet. Groningse boeren die interesse hebben om mee te doen, kunnen zich aanmelden via de website van de coöperatie.
Boomstammen
Daarnaast investeert de provincie in shii-take paddestoelen als vleesvervangers. Het bedrijf Igro gaat in Tjuchem aan de slag met de biologische teelt van shii-take. Gangbaar worden die gekweekt op stro en zaagsel, wat als nadeel heeft dat er te veel reststoffen in de paddenstoel achterblijven, aldus de provincie.
Igro wil ze telen op boomstammen van Staatsbosbeheer. Het enten gebeurt met behulp van personeel van sociale werkplaatsen. Als de methode blijkt te werken, kan deze teelt voor akkerbouwers met wat ruimte op het erf bijvoorbeeld een laagdrempelige tweede tak worden met een goede opbrengst, aldus de provincie.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Natuurvleescoöperatie Westerkwartier