Fotoserie: Onderzoek naar uitstoot CO2 veenweidegebieden
Niet alleen landbouw en de verbranding van fossiele brandstoffen zijn een belangrijke oorzaak van CO2, een minder bekende, maar niet onbelangrijke oorzaak is de afbraak van veen, vertellen Aben en Nouta. Veenafbraak is een natuurlijk proces waarbij zuurstof de bodem binnendringt, met als gevolg dat bacteriën het veen afbreken. Het veen verdwijnt door dit proces in de vorm van CO2, daarna kan er ook nog methaan en lachgas vrijkomen.
In het kader van de klimaatdoelstellingen is er door onder meer het Rijk geld vrijgemaakt voor het verder onderzoeken van de uitstoot van broeikasgassen uit veenbodems. Het doel van dit onderzoek, het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden, is de effectiviteit van verschillende maatregelen tegen veenafbraak te onderzoeken. Daarbij zullen metingen worden gedaan aan bodemdaling. Ook wordt in kaart gebracht wat de huidige emissies van broeikasgassen uit verschillende veenbodems zijn en hoe er voor de toekomst betere voorspellingen kunnen worden gedaan over emissies onder bepaalde omstandigheden.
Voor het programma zijn vijf onderzoek locaties geselecteerd. Op de 5 locaties in Zegveld (UT), Aldeboarn (FR), Rouveen (OV), Vlist (ZH) en Assendelft (NH) lopen reeds verschillende onderzoeken naar de uitstoot door veenafbraak. Het onderzoek duurt vijf jaar.
Tekst: Ellen Meinen
Beeld: Ellen Meinen