Dubbele Dijk wordt proeftuin voor zilte landbouw

Dat meldt de provincie Groningen. Die wil innovatieve landbouw in het gebied stimuleren om in te spelen op de stijgende zeespiegel en de verzilting van de bodem die daarmee gepaard gaat. De Dubbele Dijk wordt zo een combinatie van dijkversterking, natuurherstel en innovatieve landbouw.
In eerste instantie had de provincie verwacht dat in het 27 hectare grote tussengebied (tussen de zeedijk en de tweede, lagere dijk) op commerciële schaal landbouw zou kunnen worden bedreven, maar die stap vonden ondernemers nog te riskant. Ze willen wel ervaring op gaan doen op kleine schaal. Bij succes kunnen ze opschalen naar commerciële activiteiten.
Ook kennisinstellingen als Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, Terracollege en Van Hall/Larenstein hebben belangstelling. Zij willen het gebied gebruiken voor onderzoek en onderwijs op het gebied van zilte teelt en aquacultuur.
Landbouwrijp
Het droge noordelijke tussengebied van de Dubbele Dijk wordt momenteel landbouwrijp gemaakt. Dit duurt nog tot en met het voorjaar. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van oude drainagebuizen, het graven van sloten en greppels voor ontwatering en egalisering. Het natte zuidelijke deel van het tussengebied wordt ingericht om slib in te vangen en de natuur te versterken. Tussen beide delen komt een opening waardoor zeewater kan stromen.
De Dubbele Dijk is onderdeel van het programma Eems-Dollard 2050, waarvan de provincie Groningen een van de partners is.