Prijs voor bloeiende bermen project van akkerbouwers
‘Bloeiende bermen binden burgers en boeren’, het gezamenlijk project van akkerbouwers uit Ens (Noordoostpolder) is samen het Friese project van It Heidenskip winnaar geworden van de Samen-voor Biodiversiteitsprijs. Deze prijs, die het Deltaplan Biodiversiteitsherstel samen met het Wereld Natuur Fonds donderdag voor de eerste keer uitreikte, waardeert projecten waarin boeren en particulieren samenwerken aan herstel van de biodiversiteit.
Bloeiende plattelandsweg
Biologisch akkerbouwer Digni van den Dries uit Ens ontving de cheque van 25.000 euro voor het project ‘Bloeiende bermen binden burgers en boeren’. Het betreft de aanleg en beheer van een ‘bloeiende plattelandsweg’ met gevarieerde bermbeplanting en een doordacht maaibeleid van de sloottaluds. „Mooie lokale samenwerking tussen burgers en boeren, waarbij ook scholen zijn betrokken. Deze plattelandsweg verbindt bestaande initiatieven voor duurzame landbouw en gebiedsbeheer. Het project staat op zich en is een inspirerend voorbeeld van de kracht van samenwerking”, stelt de jury in haar beoordelingsrapport. De uitreiking vond plaats tijdens de partner- en supporterdag van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel in Bunschoten-Spakenburg. De twee prijswinnaars, naast het project uit Ens ook het Friese project van It Heidenskip, ontvingen elk een cheque van 25.000 euro om hun projectideeën te realiseren.
Honderd voorstellen
Bijna honderd voorstellen werden ingestuurd voor de Samen voor Biodiversiteitsprijs. Op basis van de volgende criteria bepaalde de jury de finalisten: mate van samenwerking tussen boeren en burgers, bijdrage aan biodiversiteitsherstel, mate van inspiratie voor anderen en de financiële haalbaarheid van het project. De prijs heeft als doel het stimuleren van samenwerkingen tussen boeren en particulieren om zo samen de biodiversiteit in het gebied waarin zij wonen en werken te versterken. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Stichting Deltaplan voor biodiversiteit
Bron: Stichting Deltaplan voor biodiversiteit