Friesland ondersteunt omschakeling bio-melkveehouderij

Doel is om melkveebedrijven zo toekomstbestendig te houden. Dat meldt de hogeschool Van Hall Larenstein. Die werkt in het project samen met adviesbureau Ekopart en de vereniging van Friese biologische boeren, de FBBF.
Adviseur Kees Water van Ekopart begeleidt al jaren diverse studiegroepen van boeren die willen omschakelen naar biologisch. „Dankzij de samenwerking met de hogeschool in dit project kunnen studenten bijvoorbeeld kennisvragen vanuit de praktijk uitwerken, en kunnen studenten en vooral ook docenten meer praktijkkennis opdoen”, geeft hij aan.
Keukentafelgesprek
Boeren met interesse in omschakeling, kunnen binnen dit project een individueel keukentafelgesprek aanvragen. Deze gesprekken bieden concreet inzicht in zowel de technische mogelijkheden als de aandachtspunten van de omschakeling, als in de marktperspectieven. Deelnemers krijgen advies over de te nemen vervolgstappen in de vorm van een rapport.
De kosten van een eerste advies zijn beperkt tot een tarief van 100 euro (exclusief btw). Ook een eventuele doorrekening van het bedrijf kan gedeeltelijk financieel worden ondersteund.
Langetermijneffecten
Binnen dit project zullen ook de financieel-economische resultaten van omschakelaars over meerdere jaren worden gevolgd, evenals de langetermijneffecten van omschakeling op de bedrijfsstructuur. Momenteel telt Friesland naar schatting van Kees Water een kleine 100 biologische melkveehouderijen.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief