Landbouwtesten Lelystad niet in de knel door corona-onderzoek
„Tenzij er iets heel groots gebeurt, zoals een grote uitbraak van bijvoorbeeld de vogelgriep zoals in 2003 in de Gelderse Vallei, merkt de landbouw er niets van”, zegt woordvoerder van Wageningen Bioveterinary Research Annet Blanken. „De werkzaamheden gaan gewoon door. Zodra zich iets voordoet waardoor het niet meer mogelijk zou zijn beide partijen te bedienen, zullen wij dit ook onmiddellijk met het Ministerie van LNV opnemen.”
Kale uitslagen
De testen voor de coronapatiënten zijn dezelfde methodes en technieken als anders. „Het enige verschil is dat wij nu ook voor mensen testen in plaats van de dieren.” De onderzoekers in Lelystad testen voor ziekenhuizen die zelf de capaciteit niet hebben. Blanken benadrukt dat zij geen medische inschatting maken, het onderzoeksinstituut levert enkel de kale uitslagen. „De rapportage gaat naar de opdrachtgever terug. Dit zijn anonieme gegevens. De interpretatie vindt plaats door artsen.”
Grote monsterstromen
Op haar diagnostische laboratoria werken laboranten en onderzoeksassistenten die op een hoog kwaliteitsniveau diagnostiek uitvoeren, variërend van incidentele testen op enkelvoudige monsters, tot systematisch testen van grote monsterstromen. Laboranten uit onderzoekslaboratoria zijn en worden getraind om bij te springen als er in ploegen getest moet worden. Hiermee blijft ook onder die omstandigheden de kwaliteit gegarandeerd. Ook bij ziekte is er vooralsnog voldoende personeel beschikbaar.
Wageningen Bioveterinary Research kan tijdens kantooruren vijfhonderd tests per dag doen. Bij opschaling naar 24 uur per dag, zeven dagen per week is dat aantal 1.500.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Flickr, Governor Tom Wolf