Groningen stelt vanaf 2021 duurzaamheidsvoorwaarden aan gebruik pachtgrond
De pachtgronden worden in principe voor één jaar uitgegeven. De provincie geeft hiervoor als reden dat de gronden beschikbaar moeten blijven voor verkoop en uitruil. ‘Dit om bijvoorbeeld percelen die binnen het Natuurnetwerk liggen en nog in agrarisch gebruik zijn, uit te kunnen ruilen met ruilgronden buiten het NNN (Natuurnetwerk Nederland, red.)’, schrijft de provincie.
Pachtprijs
Jan van der Meide, woordvoerder van provincie Groningen, laat weten dat er een korting op de pachtprijs geldt voor akkergronden met randen. ‘Voor akkergronden wordt de pachtprijs verlaagd voor de aanleg van randen.’ De kosten van de zaadmengsels voor de akkerranden zijn voor de pachter maar de kosten worden volgens hem verwerkt in de verlaging van de pachtprijs. Het duurzaam verpachten van grond maakt volgens Van der Meide geen specifiek onderdeel uit van het Actieplan Biodiversiteit. ‘Het duurzaam verpachten van gronden vloeit voort uit een motie van de Provinciale Staten, ‘Duurzaam gebruik van eigen gronden’, die in juli 2019 is aangenomen.’
Voor pachtgronden die buiten het NNN liggen, heeft de provincie voorwaarden opgesteld voor het beheer. Dit is volgens Groningen in overleg met BoerenNatuur en agrarische collectieven gebeurd. Zo geldt bij akkerranden dat de rand (de beheereenheid) minimaal drie meter breed moet zijn. Daarnaast moet de rand ingezaaid worden met een door de provincie voorgeschreven zaadmengsel en is uitsluitend pleksgewijze, mechanische onkruidbestrijding toegestaan. Verder mag er op de provinciale gronden niet met glyfosaat worden gewerkt en mag de akkerrand niet worden bemest en bespoten. Voor grasranden zijn ook voorwaarden opgesteld. Deze zijn te raadplegen via de website van Prolander, de organisatie die de pacht voor de provincie uitvoert. Vanaf 1 mei kan er worden ingeschreven op de percelen.
Proef
Dit jaar start in Westerwolde een proef met 35 hectare bouwland dat buiten de NNN ligt. De provincie bekijkt samen met de pachters op welke manier de voorwaarde die de provincie heeft opgesteld voor duurzaam beheer het beste in te voeren zijn. De ervaringen die hierbij worden opgedaan, worden volgens de provincie in principe in 2021 toegepast op al het bouw- en grasland dat in bezit is van provincie Groningen en buiten de NNN ligt.