Zorgen in zorgboerderijtak 'maar geld ondergeschikt'

Greet Cazemier, Golden Raand, zeven locaties in Groningen met 100 deelnemers vooral op het gebied van jeugd en re-integratie, organiseert drie online bijeenkomsten per dag. „Toen we hoorden dat zorgboerderijen zouden moeten gaan sluiten, zijn we meteen gaan bedenken wat we nog wel zouden kunnen doen. We hebben van alles bedacht wat we nu ten uitvoer brengen, zoals wandelingen, het brengen van thuisboxen met materialen, het bakken van taarten voor jarigen en we koken voor mensen die alleen thuis zijn. Dat bezorgen we en maken meteen even een praatje op afstand. Zo krijgen we meteen een indruk hoe het gaat. In de thuisboxen zitten soms opdrachten, spelletjes om samen op afstand te doen zoals bingo, knutselmaterialen enzovoort. We hebben dan later contact met videobellen over het resultaat. Groepsleiders krijgen ook de ruimte voor een eigen invulling. Een teamleider organiseert drie zoombijeenkomsten met zijn groep per dag. ’s Morgens geeft hij een opdracht, zoals het fotograferen van een huisdier of het maken van een recept, tussen de middag lunchen ze ‘samen’ en om 15 uur bespreken ze de dag. Zo blijft iedereen in een dagritme en houdt hij vinger aan de pols. Dat laatste is ook echt nodig. Zorg kun je niet zomaar stopzetten. Wij hebben een belangrijke signaalfunctie en als het niet goed gaat schakelen we met de GGZ.”
Veel personeel moeten inzetten
Attsje de Vries Moai Seldsum, Oentsjerk (FR), dagbesteding en wonen ook voor de jeugd noemt geld even ondergeschikt. „We hebben een aantal bewoners die hier nu volledig zijn. Dat is best pittig. We maken dagbestedingsprogramma’s voor hen, in kleine groepjes om ruzie en stress te voorkomen. Ze kunnen kiezen uit grootvee verzorgen en stallen uitmesten of werken in de tuin. We ontvangen veel minder kinderen dan normaal. Kinderen die normaal voor dagbesteding en onderwijs op de boerderij komen, blijven thuis. Voor één meisje is een uitzondering gemaakt. Zij helpt mee in de winkel en mag het konijn aaien. Dit omdat het thuis helemaal de verkeerde kant op ging. Het is voor ons wel spannend want we weten niet of we alle begeleiding wel vergoed krijgen en we moeten behoorlijk veel personeel inzetten. Maar we kunnen niet anders, in grotere groepen was er te veel stress. En geld is nu even van ondergeschikt belang.”
Juiste inschattingen maken
Het advies vanuit het RIVM is duidelijk: zo weinig mogelijk contact. Maar wat doe je als zorg op afstand niet goed gaat? Paulien van Pelt, directeur bestuurder bij Stichting Zorgboeren Zuid-Holland legt uit hoe de stichting zorgboeren bijstaat. „Veel zorgboeren hebben in het begin een afweging gemaakt: welke cliënten kunnen we op afstand bedienen en welke niet? Dat was een goede eerste zet, maar niet alle inschattingen waren juist. Een zorgboer vertelde dat één deelnemer zelfs is opgenomen, omdat ze zonder het ritme van de boerderij te hard achteruitging.”
Zorglandbouw relatief goed af
Daarnaast is het volgens de Federatie Landbouw en Zorg goed om te beseffen dat de zorglandbouw het nog niet zo slecht doet. Maar recreatieondernemers bijvoorbeeld hebben volgens de federatie geen enkele zekerheid, terwijl het voor hun belangrijkste seizoen in het water dreigt te vallen.