Bijna 1.000 schademeldingen van agrarische bedrijven door gaswinning
Volgens de minister zijn 190 van de 919 schademeldingen samengevoegd met een andere melding van een eerdere schade op hetzelfde adres, waardoor deze niet meer apart afgehandeld behoeven te worden. Voor de schade op 222 adressen is een besluit genomen. Ruim 155 adressen wachten daar nog op, maar hebben al wel een schade-opname gehad. Voor de overige ruim 352 adressen is een schade-opname in voorbereiding.
Laagdrempelig
Alle aanvragen om schadevergoeding worden door de TCMG op grond van het Besluit Mijnbouwschade Groningen (en straks het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) op grond van de Tijdelijke wet Groningen) beoordeeld met toepassing van het civiele aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht.
Om de aanvraag voor een schadevergoeding laagdrempelig te houden, worden boeren die een schadevergoeding aanvragen, gedurende de gehele procedure van de behandeling van hun aanvraag bijgestaan door een persoonlijk zaakbegeleider, schrijft Wiebes in de Kamerbrief. ‘Het is aan de aanvrager om te bepalen in hoeverre hij/zij zich in het proces juridisch bij wil laten staan, bijvoorbeeld bij het indienen van een zienswijze’, laat de minister weten.
Mestkelderprotocol
De TCMG heeft na bestudering van het huidige mestkelderprotocol en mede na overleg met de agrarische sector een multidisciplinair panel van deskundigen ingesteld om te adviseren over de wijze waarop de TCMG schade aan mestkelders dient te beoordelen.
Het panel zal in zijn advies onder andere ingaan op mogelijke manieren om schade in mestkelders op te nemen en de omstandigheden op basis waarvan geconcludeerd moet worden dat de schade naar redelijkheid kan worden toegerekend aan de gaswinning uit het Groningerveld. Als dit het geval is wordt deze schade vergoed.
Naar verwachting is het advies van het panel medio juni 2020 gereed. Aan de hand van dit advies kan de TCMG haar werkwijze vaststellen en de schademeldingen ten aanzien van mestkelders per geval beoordelen.
Bouwvergunning
Is een mestkelder dermate beschadigd dat deze opnieuw moet worden gebouwd, zal er afhankelijk van de eisen vanuit de gemeente, naar alle waarschijnlijkheid een bouwvergunning aangevraagd moeten worden. De provincie Groningen werkt samen met het Rijk aan een programmatische aanpak voor boeren, schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer. ‘De gedachte van deze aanpak is om een soepele koppeling te creëren tussen de schade afhandeling en versterkingsaanpak met bestaande programma’s voor bijvoorbeeld innovatie, stoppen of stikstof.’
Boeren kunnen niet alleen directe schade aan mestkelders, ventilatiekanalen en funderingen bij het TCMG indienen, ook potentieel (grote) economische, bedrijfsmatige en fiscale nadeel als gevolg van de schade komt in aanmerking voor compensatie.