Drenthe stelt 50.000 euro beschikbaar voor maatregelen tegen wolf
Het is de bedoeling dat de gebiedscommissie voor de zomer definitief wordt ingesteld. Woordvoerder van provincie Drenthe, Amarins van der Feen, laat weten dat er nog nadere afspraken worden gemaakt over de invulling van de gebiedscommissie. Dat gebeurt onder andere met de werkgroep ‘Wolf’. Deze werkgroep werkte de afgelopen tijd in opdracht van de provincie aan een advies over maatregelen die schapen moeten beschermen tegen de wolf.
De werkgroep wordt gevormd door Jan Bloemerts (regiobestuurder LTO Noord, regio Noord), Albert Kerssies (voorzitter Stichting Behoud Drentse Schaapskudden), Reinier van Klinken (herder) en schapenhouders Gijsbert Six en Jantinus de Groote. Een van de adviezen van de werkgroep aan de provincie is om een gebiedscommissie in te stellen en daarbij te zorgen voor een afvaardiging die nauw verbonden is met de schapenhouderij. Een andere aanbeveling die de werkgroep doet, is het plaatsen van wolfwerende rasters.
100.000 euro
Om wolfwerende rasters te kunnen plaatsen, vraagt de werkgroep om een startbudget van minstens 100.000 euro. ‘De kosten voor het plaatsen of aanpassen van rasters liggen naar schatting tussen de 3 euro en 6 euro per strekkende meter, maar de werkelijke kosten kunnen per perceel verschillen en moeten blijken uit een ingediend rasterplan’, aldus de werkgroep. De Gedeputeerde Staten van Drenthe (GS) hebben echter besloten om voor de eerste periode 50.000 euro beschikbaar te stellen. Van der Feen legt uit: ‘De nu gereserveerde 50.000 euro is een startbedrag en een eerste stap in het toe werken naar een totaal aanpak. Dit budget is beschikbaar vooruitlopend op een structurele regeling waar de komende tijd met de gebiedscommissie aan gewerkt zal worden.’
De werkgroep pleit er ook voor dat er een vergoedingsregeling uitgewerkt moet worden voor extra kosten qua onderhoud van de rasters. GS vindt echter dat onderhoud ‘tot de normale bedrijfsvoering‘ hoort en stelt hier dan ook geen vergoeding voor beschikbaar. ‘En dergelijke vergoeding zou ook ten koste gaan van de beschikbare middelen voor de aanschaf van wolfwerende rasters’, stellen ze. Verder vraagt de werkgroep om een nadere uitwerking van de ecologische betekenis van de wolf in de Drentse natuur en wat dit betekent voor de wildstand. GS geeft aan dat er in de komende periode een onderzoek naar dit onderwerp wordt gestart.
Chippen
De werkgeroep beveelt de provincie ook aan om het chippen of zenderen van wolven te verkennen. ‘Mogelijk is dit de meest effectieve manier van preventie‘. GS laat weten dat ze deze mogelijkheid laat onderzoeken door een externe partij maar plaatst hierbij de volgende kanttekening: ‘De provincie heeft een taak om de wolf te beschermen, waardoor vangen en zenderen van wolven in de praktijk mogelijk niet haalbaar is’.
Hoe boeren een beroep kunnen doen op de voorlopersregeling en welke maatregelen, naast wolfwerende rasters, er in aanmerking komen voor een vergoeding, wordt volgens Van der Feen in een later stadium door de gebiedscommissie bepaald.